Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Preženite bakterije z ličil

Namenite jim malo časa! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tudi na ličilih, ki jih vsak dan nanašate na obraz, je veliko bakterij. Naučite se, kako jih pregnati!

Ste kdaj pomislili, kdaj ste nazadnje očistili šilček za črtalo okrog oči ali razkužili šminko? Najbrž o tem sploh nikoli niste razmišljali, čeprav bi morali. Ličila so bakterijam še posebej izpostavljena po preteku roka uporabe, saj takrat antibakterijske učinkovine v njih ne delujejo več. Najbrž jih večina žensk kljub priporočilom uporablja tudi dlje, kot to priporoča embalaža. Namenite torej nekaj minut tedensko svojim ličilom in jim povrnite zdravje in svežino.

Šminko v zamrzovalnik
Bakterije niso odporne na nizke temperature, zato za razkuževanje šminke in maskare lahko uporabljate kar zamrzovalnik. Postavite jih vanj za nekaj ur. Po ponovnem odmrzovanju bodo kot nove. Bakterije boste sicer v veliki meri odgnali tudi, če ličila hranite na hladnem. V hladilniku si organizirajte predalček za ličila in jim tako podaljšajte svežino.

Odstranite staro plast svinčnika
Svinčniki za oči, črtala za ustnice in njim podobna ličila najhitreje očistite tako, da plast, ki je izpostavljena zraku in bakterijam, pred uporabo preprosto odstranite. Ošiljen svinčnik bo obenem tudi čist, vendar pri tem ne pozabite očistiti tudi šilčka – najbolje kar z alkoholom.

Očistite pincete in set za manikuro
Ob obisku kozmetičnega salona se vam zdi samoumevno, da so pripomočki za lepotičenje kar se da čisti, naj bo tako tudi doma! Čim pogosteje jih očistite z alkoholom in jih hranite v čisti embalaži. Najbolje je, da imate stekleničko z alkoholom vedno pri roki in pripomočke očistite pred in po vsaki uporabi – naj vam pride v navado.

Operite kozmetično torbico
Priročne torbice za ličila se hitro umažejo, v njih pa se nabirajo ostanki prejšnjih ličil in nesnaga. V pralnem stroju jih vsaj enkrat mesečno ali pogosteje operite na čim višji temperaturi, če uporabljate plastične, pa se jih lotite na enak način kot pincete.

Preventiva: kupujte ličila v zaprti embalaži
Ob nakupu novih ličil izberite taka, ki delujejo na potisk (s pumpico), saj pri njih zrak in bakterije težje pridejo v embalažo. Najslabša izbira so ličila v lončkih, kjer je izpostavljena velika površina ličil, vanje pa s prsti vedno vnašate nečistoče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.