Magazin > Lepota & telo
280 ogledov

Prigrizek, ki zmanjša lakoto

grozdje, rozine Žurnal24 main
Če namesto klasičnih prigrizkov izberete pest rozin, boste poleg bolj zdravega grizljanja zmanjšali tudi občutek lakote in čez dan zaužili manj kalorij, je pokazala nedavna raziskava.

Raziskovalci s kanadske univerze v Torontu priporočajo grizljanje rozin, saj so se te v njihovi raziskavi izkazale kot odlično živilo za zamenjavo klasičnih prigrizkov, še posebej pri otrocih. V trimesečni raziskavi so sodelovali deklice in dečki, stari od 8 do 11 let, vsi normalne telesne teže. Vsi so se prehranjevali enako, odvisno od dneva pa se je razlikoval njihov prigrizek, ki je bil včasih pest rozin, drugič sveže grozdje, tretjič čips in četrtič čokoladni piškoti.

Pest rozin poveča občutek sitosti

Čeprav so vsi prigrizki zmanjšali lakoto, pa so rezultati pokazali, da so otroci, ki so za prigrizek uživali rozine, tisti dan zaužili veliko manj kalorij kot takrat, ko je bil na vrsti drug prigrizek. Otroci so vsak dan jedli zajtrk, jutranji prigrizek, kosilo in večerjo doma po šoli.

Boljše kot sveže grozdje?

Ko so otroci za prigrizek uživali grozdje, so tisti dan zaužili 56 odstotkov več kalorij, ko so uživali čips, 70 odstotkov, ko so uživali čokoladne piškote, pa kar 108 odstotkov več kalorij kot takrat, ko so uživali rozine. Raziskovalci zaključujejo, da so rozine dober in zdrav prigrizek za uravnavanje zdrave telesne mase otrok.

Ste vedeli?

  • Rozine imajo zelo veliko antioksidantov, ki varujejo imunski sistem, zavirajo staranje kože in telo varujejo pred prostimi radikali.
  • Vsebujejo tudi veliko naravnega sladkorja, kar organizem hitro oskrbi z energijo, bogate pa so tudi z vlakninami, kalcijem, železom in kalijem.
  • Uživanje rozin preprečuje nastanek zobne gnilobe in ščiti obzobno tkivo.
  • Tako kot pri predelavi drugega suhega sadja nekateri proizvajalci tudi grozdne jagode pred sušenjem poškropijo z žveplom, kar prepreči temno barvo rozin. Čeprav so zlato obarvane rozine morda privlačnejše, pa so zdravju veliko bolj koristne temne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.