Magazin > Lepota & telo
19 ogledov

Pripravljen vsak deseti smučar

Pravilna priprava pomeni večji nadzor nad telesom, večjo stabilnost in manj pošk Žurnal24 main
Priprava na smučarsko sezono. Splošna telesna pripravljenost ne zadostuje.

"Manj kot deset odstotkov ljudi, ki se ukvarjajo z rekreativnim smučanjem, se dovolj posveti pripravam na  smučarsko sezono," ocenjuje osebni trener Jure Bolka. "Ljudje sklepajo, da njihova splošna telesna pripravljenost zadostuje za šport na snegu, a ni tako," dodaja. 

Tik pred spustom ogrejte celo telo. Na smučišču se najprej ogrejte s prestopanjem z noge na nogo, visokim dvigovanjem kolen in počepi. Ne pozabite na hrbtne in trebušne mišice, krožite z rokami in tako razgibajte ramenski obroč.

Priprave že mesece prej
Pomembnost priprave poudarja tudi osebni trener Urban Praprotnik. "Treningi naj bodo raznoliki. Vsaj eden na teden naj bo usmerjen v dolgotrajnejšo vzdržljivost (lahkoten tek, kolesarjenje ali rolanje), drugi naj bo usmerjen v intenzivno vzdržljivostno vadbo (hitrejši teki, teki v klanec, kolesarjenje v klanec, hitrejše rolanje), pri tretjem naj bo poudarek na razvoju moči (krepilne vaje), ob vsakem treningu pa izvajajte tudi raztezne vaje," pojasni. Bolka sicer meni, da bi morali za solidno pripravo na kakovostno smučarsko sezono začeti trenirati od dva do tri mesece prej. Če ste to obdobje zamudili, pa svetuje, da se takoj vsaj od dva- do trikrat na teden posvetite krepitvi celega telesa.

Obremenjena kolena
"Pozorni bodite na izenačitev prednje in zadnje stegenske mišice; prav nesorazmerje med prednjo in zadnjo stegensko mišico dostikrat povzroči poškodbo," pove. Pri karvingu so namreč, kot pravi, vse sile usmerjene v kolenski sklep in poškodbe stegnenic so pogostejše kot prej, ko so bili bolj obremenjeni gležnji in spodnji deli nog, sile in hitrosti pa so večje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.