Magazin > Lepota & telo
131 ogledov

Pritisk do zdravja

Pri akupresuri gre za stimulacijo istih točk kot pri akupunkturi, le da igle nad Žurnal24 main
Akupresuro svetujejo v kombinaciji s primarnim zdravljenjem.

"Akupresura se lahko uporablja za vsa stanja, vendar kljub njeni učinkovitosti ni nadomestilo za zdravljenje," pravi Boštjan Podvršič, biolog in urednik spletne strani Akupresurnetocke.si. Po njegovih besedah je učinkovitost akupresure potrjena predvsem pri odpravljanju glavobolov, bolečin v hrbtu in vratu, menstrualnih krčev, slabosti in alergij. Terapevt in maser Bojan Šumer pa dodaja, da z akupresuro spodbudimo krvni pretok, povečamo vitalnost in s tem odpornost telesa ter uravnovesimo energijske pretoke oziroma meridiane.

642 meridianov so v človeškem telesu za zdaj odkrili strokovnjaki.

Ne nadomešča zdravljenja
"Metoda ni namenjena diagnostiki, zato je – še posebno pri resnejših težavah – nujen obisk zdravnika," opozarja Podvršič, ki akupresuro svetuje kot pripomoček, saj nima stranskih učinkov in jo je mogoče kombinirati s katerokoli metodo zdravljenja. "Ljudje se k akupresuri vse bolj zatekajo tudi ob spremembah duševnih stanj. To velja za odpravljanje nespečnosti, anksioznosti, strahu in žalosti oziroma za krepitev volje in samozavesti," našteva akupunkturologinja Milena Plut Podvršič. Učinkovitost akupresure pa naj bi bila dokazana tudi pri izgubljanju kilogramov, saj se lahko s pravilno kombinacijo točk zmanjša apetit.

Pomembna je kombinacija akupresurnih točk. Zmotno je mnenje, da lahko že s stimulacijo ene točke dosegamo čudežne rezultate.
Milena Plut Podvršič, akupunkturologinja
Skrivnost v kombinaciji
Akupresura deluje neposredno na mišični sistem in živčevje ter posredno na hormonski sistem. Tako lahko vplivamo tudi na višje funkcije možganov. Učinek pa je po Podvršičevih besedah odvisen predvsem od tega, katero kombinacijo točk stimuliramo. "Denimo pri tretmaju za odpravo stresa ustrezna kombinacija točk sprosti mišice. Zniža se raven stresnega hormona, hkrati pa se poviša raven serotonina in dopamina – hormonov sreče. Ob tem se okrepi imunski sistem, ki je pri dolgotrajnem stresu zelo oslabljen, poleg tega pa dobimo občutek pomirjenosti in nadzora," učinek akupresure opisuje Podvršič.

Dolgotrajen učinek
Po njegovih besedah je prednost akupresure ta, da velikokrat deluje takoj, kar je vidno predvsem pri odpravljanju bolečin. Ob tem Podvršič dodaja, da gre pri akupresuri za dolgotrajen učinek. Raziskave so namreč pokazale, da lahko blagodejni učinki trajajo leto ali več. Akupresura je primerna za vse, vendar kot opozarja Podvršič, je treba v določenih primerih paziti, da ne stimuliramo točk na poškodovanih, na primer opečenih, ranjenih ali zlomljenih delih telesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.