Magazin > Lepota & telo
188 ogledov

Rak grla zaradi oralnega seksa?

Tatovi so ukradli napravo za napihovanje velikega kondoma, slednjega pa so pusti Žurnal24 main
Virus, ki povzroča raka materničnega vratu, naj bi bil kriv tudi za vse več raka na grlu pri moških.

Čez deset let bo glavni krivec raka na grlu pri moških najbrž humani papiloma virus (HPV), ki v grlo zaide predvsem pri oralnem spolnem odnosu z okuženo osebo, je pokazala raziskava, katere rezultati so bili pred nekaj dnevi objavljeni v ameriški strokovni reviji Journal of Clinical Oncology. “Čeprav so lahko rezultati raziskave posledica več vzrokov, morda tudi tega, da je oralni seks danes preprosto pogostejši kot pred nekaj desetletji, se v javnosti še vedno premalo poudarja, da virus HPV ne povzroča samo raka materničnega vratu,” črnoglede napovedi komentira proktolog Boštjan Mlakar.

Virus ne izbira spola

Za okužbo s HPV sta enako dovzetna oba spola, zato bi bilo treba za ustavitev širjenja virusa po Mlakarjevem mnenju cepiti tudi dečke; ponekod to že počno. “Avstralija na primer cepi fante in dekleta, pri nas pa o tem, da je treba cepiti tudi fante, za zdaj govorim samo jaz,” opozarja Mlakar. Tudi odstotek cepljenih deklic je pri nas po njegovem mnenju še vedno prenizek.

Ni popolne zaščite

“Pred okužbo s HPV se ne morete nikoli stoodstotno zaščititi, saj virus ni samo na območju spolnih organov, temveč tudi okrog njih,” pravi Mlakar. Za prenos virusa je dovolj že dotik okuženega območja. Prenos okužbe s poljubljanjem je sicer možen, a izjemno redek.

Komentarjev 3
  • privat 19:09 26.november 2011.

    pederčine res trpijo....

  • sebb 17:07 11.oktober 2011.

    patetično do konca, kaj vse se človek zlaže, da lahko proda, pa če zaradi tega mora nekdo celo umreti; http://wearechange.si/gardasil-hpv-cepiva-kontaminirana-z-rekombniniranim-dnk-ki-ostane-v-krvi/

  • kai 11:59 11.oktober 2011.

    Prokotolog govori o raku na grlu? Bi na bralce Žurnala delovalo kontraproduktivno, če bi se rajši omejil na svoje analno področje? Zanima me tudi, ali g. dr. ni financiran od farmacevtov - no, saj to je le retorično vprašanje. Samo ...prikaži več en primer tega, kako umazano farmacevtska industrija hlepi po dobičku:http://www.thehindu.com/news/national/article2006842.ece