Magazin > Lepota & telo
112 ogledov

Razkrili, kako zavajajo v oglasih za hujšanje

hujšanje Youtube
Da so oglasi za izdelke, ki obljubljajo čudežno izgubo kilogramov, pogosto polni zavajanj, ni nič novega, ameriški mediji pa opozarjajo, da so takšni oglasi polni tudi fotografij zadovoljnih uporabnikov, ki izdelkov v resnici sploh ne poznajo.

Če vas ob gledanju televizijskih oglasov premamijo čudežni čaji, juhe ali čokoladice, ki obljubljajo hitro in trajno izgubo kilogramov, pred naročilom raje pomislite še enkrat. Morda so vas prepričali prav ukradene ali kupljene fotografije in podatki ljudi, ki izdelka sploh ne poznajo, piše ameriški Today.

Ukradene fotografije

Da so fotografije na oglasu sicer resnične, a ukradene z njenega bloga, je v NBC-jevi oddaji Today Show opozorila Brook Shadwell, ki naj bi, če verjamemo oglasu, le s pomočjo čaja izgubila 30 kilogramov. Mamica poudarja, da drastična izguba kilogramov ni posledica pitja čaja, ampak enoletnega garanja – spremembe prehrane in redne telesne aktivnosti.

"Tega čaja nikoli nisem pila, tudi pokusila ga nisem. Pravzaprav ga sploh ne poznam," je novinarju razložila Shadwellova in dodala, da so si proizvajalci fotografije, ki jih je ponosno objavila na svojem blogu, za oglas prisvojili brez dovoljenja.

En model, več imen

Da je takšnih lažnih fotografij še več, pričajo številni oglasi različnih proizvajalcev, ki za to, da bi prepričali potencialne stranke, uporabljajo agencijske fotografije modelov z oblinami. Med zelo priljubljenimi je Nemka, ki se pojavlja v oglasih različnih znamk in izdelkov vedno pod drugim imenom. "Za fotografijo jo potem oblikovalci le malo zožajo s pomočjo računalniškega programa," piše Today.

Kako preprosto je zavajanje s fotografijami prej in potem, je pokazal tudi osebni trener Andrew Dixon, ki je za omenjeno oddajo v petih minutah posnel dve različni fotografiji – takšni, kot se po navadi pojavljata v takšnih oglasih.

Na fotografiji, ki naj bi prikazovala uporabnika pred pitjem čaja, se je neobrit (dlačice zakrijejo definirane mišice) usedel na kavč, se držal puklasto in izpostavil trebuh. Nato pa si je obril obraz, si oblekel ožje hlače, si zmočil lase in mišice poudaril s senčilom. Nastala je fotografija privlačnega telesa, ki naj bi bilo rezultat pitja čaja. Je lahko še preprosteje?

Prispevek iz omenjene oddaje si lahko pogledate tukaj.

Komentarjev 4
  • Lao Tsi 18:25 14.april 2014.

    enako sranje pčočenjajo drugi: tudi na tej strani se mi sviljuje http://www.hypoekipa.si/ pa ga ne skinem... haloooooo parlament, kje so moje pravice, dejte na videlo nek skrajšan zakon, da je treba to ukinit, ne se zajbavat z nami, nimamo več ...prikaži več placa za te finte...

  • Lao Tsi 18:25 14.april 2014.

    enako sranje pčočenjajo drugi: tudi na tej strani se mi sviljuje http://www.hypoekipa.si/ pa ga ne skinem... haloooooo parlament, kje so moje pravice, dejte na videlo nek skrajšan zakon, da je treba to ukinit, ne se zajbavat z nami, nimamo več ...prikaži več placa za te finte...

  • Lao Tsi 18:23 14.april 2014.

    http://vsakodnevnenovice.com/zdravje/zdravniki-preseneceni-nad-hitrostjo/ je vsiljiv, ne želijo slišati o kakšnem vsiljevanju, mi pa vrli Slovenčki samo klikamo ikse pa zapiramo. Pa dejte no, a je kje kakšen organ, da jih "ozdarvi" pa jebela cesta, ma me da bi klel, pa sem raje ...prikaži več kjulturen. Bom pa zelo vesel kakšnega napotka. A je res, da v Sloveniji lahko delaš kar želiš, saj ti tako nihče nič ne more preprečiti... paceki.