Magazin > Lepota & telo
24 ogledov

Razpršilo, ki preprečuje prepire

par Shutterstock
Pa ga imamo. Razpršilo za pare, ki se kregajo preveč. Raziskovalci pravijo, da deluje.

Raziskovalci z univerze v Zürichu so si zamislili razpršilo, ki preprečuje prepire med pari. V raziskavi je sodelovalo 47 parov, starih od 20 do 50 let. Vsi pari so že pred raziskavo dlje časa živeli skupaj, nekateri so bili poročeni.

Raziskava je potekala zelo dinamično, saj so pari sami izbrali kritične teme, ki jih najhitreje in najpogosteje pripeljejo do prepira. Razdeljeni so bili v dve skupini. Ena je na začetku pogovora vdihnila sintetični hormon oksitocin, druga pa placebo razpršilo. Raziskovalci so pare med pogovori in prepiri posneli, vzeli pa so tudi njihove vzorce sline in tako spremljali živčne odzive.

Hormon za prijateljstvo

Ženske, ki so pred debato vdihnile hormon oksitocin, so bile tudi v kritičnih trenutkih bolj prijateljsko razpoložene, pomirjene in manj zahtevne, moški pa so v pogovoru bolj sodelovali in tudi med prepirom razvili pozitivne občutke. Aktivnost živčnega sistema pri ženskah se je zmanjšala, pri moških pa povečala.

Skrivnost razpršila se skriva v sestavini oksitocin, hormonu, ki ga nekateri imenujejo tudi "hormon ljubezni". Ta se v telesu sprošča med spolnimi odnosi, raziskovalci pa že več let ugotavljajo njegove pozitivne učinke. Takšne, ki zmanjšujejo stres, so že z več raziskavami preverjali tudi na podganah, zdaj pa so pozitivni, protistresni učinki potrjeni tudi pri ljudeh.

Komentarjev 1
  • esim 15:12 21.avgust 2012.

    ** Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja. Uredništvo zurnal24.si **