Magazin > Lepota & telo
41 ogledov

Rdečelasi moški bolj varni pred rakom

rdečelas moški Shutterstock
Najnovejša britanska raziskava je pokazala, da imajo rdečelasi moški za kar 54 odstotkov manjšo možnost za nastanek raka na prostati.

Zakaj ima barva las tolikšen vpliv na tveganje raka, ni znano, a raziskava je kljub temu pokazala, da imajo rdečelasi moški kar 54 odstotkov manj možnosti za razvoj raka na prostati kot moški z blond, rjavo ali črno barvo las.

Strokovnjaki ugibajo, da je tveganje manjše zahvaljujoč drugačnemu delovanju genov, kar očitno vpliva tudi na razvoj tumorjev. Dr. Iain Frame, ki je vodil raziskavo, je ob tem povedal: "Ti rezultati kažejo, da res obstaja neka povezava med naravnimi rdečelasci in zmanjšanim tveganjem razvoja raka na prostati. A pravega vzroka za to še vedno ne poznamo, kar pomeni, da mora vsak rdečelas moški, ki je zaskrbljen zaradi zdravja svoje prostate, kljub temu poiskati pomoč zdravnika."

A to ni prva raziskava, ki je pokazala, da naravna rdeča barva las vpliva na zdravje. Znanstveniki iz univerze v Kentuckyju so denimo ugotovili, da rdečelasi ljudje bolj občutijo bolečino in mraz kot drugi ljudje; spet naj bi bili za to krivi nenavadni geni. So pa naravni rdečelasci s svetlo poltjo bolj izpostavljeni tveganju kožnega raka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.