Magazin > Lepota & telo
86 ogledov

Tudi Slovenke tako pogumne kot Angelina

prsi Shutterstock
Po mnenju številnih je Angelina Jolie, ko se je odločila za dvojno mastektomijo, naredila junaško dejanje in je za zgled številnim ženskam. A pred njo so to preventivno storile že nekatere Slovenke; med letoma 1999 in 2013 jih je bilo 16.

Čeprav še ni zbolela za rakom dojke, se je Angelina Jolie odločila za dvojno mastektomijo, saj je genski test pokazal, da je nosilka gena BRCA1, kar pomeni, da ima kar 87-odstotno možnost za nastanek raka na dojki in 50-odstotno možnost za pojav raka na jajčnikih. Z odločitvijo, da si preventivno odstrani obe dojki – jajčnike si bo dala odstraniti v kratkem –, je hotela pritegniti pozornost vseh žensk na svetu, saj upa, da si bodo z njeno izkušnjo lahko pomagale.

Ob tej šokantni novici smo se obrnili na onkološki inštitut, kjer sta nam mag. Mateja Krajc in dr. Srdjan Novaković razložila, da nosilci mutacij genov BRCA1 in BRCA2, katerih okvare povzročajo raka na dojki in jajčnikih, v spolnih celicah prenašajo te mutacije na naslednjo generacijo. Nosilci teh mutacij zbolijo za rakom dojke bistveno prej kot v splošni populaciji (brez teh mutacij).

Na test le z dokazi podprte medicine

Onkološki inštitut nosilcem teh dveh genov omogoča celovito testiranje in svetovanje, kakršnega je bila deležna tudi Angelina, a genskih testov za samoplačnike pri nas ne izvajajo. "Vse te postopke, vključno s spremljanjem (presejanjem za raka visoko ogroženih), preventivne operacije z rekonstrukcijo krije osnovno zdravstveno zavarovanje. Torej le v primeru klinično upravičenih postopkov v smislu z dokazi podprte medicine in ne na željo posameznika," sta povedala Krajčeva in Novaković. Na genetsko svetovanje so torej napoteni posamezniki iz družin, kjer se rak pojavlja pogosto in ki izpolnjujejo naslednje pogoje (izpolnjen mora biti vsaj eden):

– rak dojk pred 40. letom
– obojestranski rak dojk
– rak dojk in jajčnikov
– moški z rakom dojk
– trojno negativni rak dojk
– pozitivna družinska anamneza:

  • sorodnica v prvem kolenu z rakom dojk pred 40. letom,
  • sorodnik moškega spola v prvem kolenu z rakom dojk,
  • sorodnica v prvem kolenu z obojestranskim rakom dojk,
  • dve sorodnici v prvem in drugem kolenu z rakom dojk pred 60. letom ali z rakom jajčnikov, ne glede na starost,
  • tri sorodnice v prvem ali drugem kolenu z rakom dojk ali jajčnikov.

"Mlade ženske, ki so nosilke okvar na genih BRCA, spremljamo z MRI-preiskavo dojk, mamografijo, UZ-preiskavo dojk, kliničnim pregledom, ponudimo jim možnost preventivne odstranitve tkiva dojk s sočasno rekonstrukcijo, preventivno odstranitev jajčnikov po zaključku rodne dobe in po dopolnjenem 40. letu starosti," ob tem dodajata sogovornika.

Kot Angelina pogumnih 16 Slovenk

Na onkološkem inštitutu vodijo statistiko preventivnih posegov, ki kaže, koliko žensk se je od začetka leta 1999 do maja 2013 odločilo za takšne posege. Bolne in zdrave nosilke genov BRCA skupaj: 85 žensk se je odločilo samo za ovariektomijo (odstranitev jajčnikov), 25 samo za mastektomijo, 48 žensk pa je opravilo oba posega, kar pomeni, da so opravili 73 mastektomij in 133 ovariektomij.

Statistika zdravih žensk pa kaže, da se jih je samo za ovariektomijo odločilo 33, za mastektomijo 5, 11 žensk pa za oboje. Skupno torej 44 ovariektomij in 16 mastektomij.

Lani so na onkološkem inštitutu opravili 739 svetovanj, od tega 413 prvih svetovanj, 275 so jih poslali na testiranje; od teh je nekaj več kot 20 odstotkov BRCA-pozitivnih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.