Magazin > Lepota & telo
1574 ogledov

Resnice o rastlinskem mleku

Da bi izboljšali okus in ga približali mleku, pogosto dodajo sladkor, sol in nar Žurnal24 main
Riževo, sojino, mandljevo mleko in mleko iz žitaric so okusni veganski nadomestki živalskemu mleku. Toda ali res veste, kaj je v njih?

Plodovi, voda in sladkor
Te vrste mleka so narejene tako, da namočene plodove (sojina zrna, mandlji, žita, ...) zmeljemo v gladko gosto zmes, ki jo nato razredčimo z vodo, dokler ne dobimo mleku podobne tekočine. Da bi izboljšali okus in ga približali mleku, je pogosto dodan sladkor, sol in naravne ali umetne arome. Z nekaj vaje se lahko rastlinsko mleko naučite pripravljati sami doma, saj je postopek precej preprost.

Pozor, kalorije
Posneto živalsko mleko ni prepovedano v skoraj nobeni dieti, toda nikar ga ne smete enačiti z rastlinskim mlekom. Ta ima pogosto višjo kalorično vrednost, vsebuje pa tudi v dietah prepovedane snovi - sladkorje in maščobe. Preverite tudi glikemične indekse, saj se glede na vrsto mleka lahko zelo razlikujejo. Sojino, ovseno, in mandljevo mleko imajo nizek GI - zgolj 30 (toliko kot kravje posneto mleko), previdnejši pa morate biti z riževim mlekom, ki ima visok GI, kar 80!

Izkoristite izoflavone v soji
Sojino mleko vsebuje naravne hormone izoflavone, ki naj bi po dosedanjih raziskavah imeli veliko pozitivnih učinkov na zdravje. Njihova največja moč je v zniževanju ravni holesterola, sojino mleko pa se priporoča tudi ženskam v menopavzi, saj naj bi blažilo neprijetne učinke hormonskih sprememb. Z izbiro sojinega ali drugih vrst rastlinskega mleka se tudi izognete škodljivim živalskim maščobam.

Manj dodatkov, manj okusa
Kadar se v trgovini odločate med večimi vrstami rastlinskega mleka, vam bo največ o okusu izdelka povedala embalaža. Poglejte, kaj mleko vsebuje - žal je tako, da je mleko z manj dodatki tudi veliko manj okusno oziroma slabšega okusa. Soja in žita sama po sebi pač žal niso odličnega okusa. Kljub temu poskšajte najti srednjo pot in izberite vrste mleka z manj sladkorja in naravnimi aromami.

Popestrite svoj jedilnik
Rastlinsko mleko lahko vključite v pripravo slanih in sladkih jedi. Poleg tega, da odlično nadomestijo mleko živalskega izvora, jedem obenem dodajo malce drugačen in boljzanimiv okus. Kosmiči za zajtrk so lahko z mandljevim mlekom nekaj popolnoma novega, enako pa velja za sladice in omake. Preizkusite različne kombinacije jedi in vrst mleka. Otroci bodo še posebej veseli mleka z dodanim okusom: na voljo je vse od sadnih do čokoladnih okusov. Drznite si poizkusiti nekaj novega.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:38 14.julij 2015.

    Ma da se tud brez dodatkov v rastlinskem mleku preživet. Je pa tko da pač mal traja da se navadš. Sam pol k se navadš ti je pa po parih tednih če se res tega držiš v bistvu že kr ...prikaži več mal premočn okus ko probaš z dodatki.