Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

S sadjem ne pretiravajte

Odrasel človek sme po priporočilih strokovnjakov vsak dan pojesti od 250 do 500 Žurnal24 main
Sadje je nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane, pri hujšanju pa ga je treba jesti premišljeno in previdno, opozarja Alja Dimic, nutricionistka z Zavoda za prehrano.

Upoštevajte GI
Pri izbiri sadja je dobro upoštevati glikemični indeks (GI), ki pove, kako določen ogljikov hidrat vpliva na spremembo ravni krvnega sladkorja v telesu. GI razvršča posamezna hranila na lestvici od 0 do 100. Ogljikovi hidrati, ki se zelo hitro razgradijo in po katerih zaužitju se krvni sladkor v telesu hitro dvigne, imajo najvišji GI. Hitro povišanje ravni sladkorja povzroči sproščanje večjih količin inzulina, ki uravnava krvni sladkor. "Najbolj redi sadje z visokim GI, zato ga je treba uživati zmerno, medtem ko si sadje z nizkim GI lahko privoščite v izobilju," pojasnjuje Dimiceva.

Enostavni sladkorji
Sadje vsebuje veliko enostavnih sladkorjev, ki so hitro prebavljivi in v zelo kratkem času dajejo veliko energije. Raven sladkorja v krvi se po zaužitju sadju hitro dvigne, zaradi česar se v kri sprošča več inzulina. To pa je hormon za shranjevanje: vso odvečno glukozo, ki je telo ne porabi za energijo, shrani v maščobno tkivo. Posledice so kopičenje odvečne teže, sladkorna bolezen in srčna obolenja.

Zdravo in uravnovešeno

Priporočila o zdravi in uravnovešeni prehrani sicer navajajo, naj vseh pet zmernih obrokov na dan vsebuje čim več sadja in zelenjave, toda zlasti pri količini sadja velja biti previden. V njem se namreč skrivajo precejšnje zaloge sladkorja. Uživanje sadja je med hujšanjem pametno omejiti in izbirati tako z manj fruktoze in z nizkim GI. Odrasel človek sme po priporočilih strokovnjakov vsak dan pojesti od 250 do 500 gramov sadja, odvisno od starosti, spola, telesne teže in prebavnih značilnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.