Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

S sadjem ravnajte nežno

sadje, nakup, tehtanje, tehtnica, trgovina Shutterstock
Raziskava. Četrtina sadja v trgovinah neprimerna za uživanje.

Hrana. Četrtina sadja, ki je na voljo v naših trgovinah, je neprimerna za uživanje, je pokazala nova raziskava Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Sadje, ki ustreza kriterijem, mora biti nepoškodovano in zdravo ter ne sme biti porjavelo, plesnivo, sluzasto ali gnilo. Veliko sadja tudi ni ustrezno označenega oziroma razvrščenega v kakovostne 
razrede.

Ne premetavajte ga

Svoj del odgovornosti za takšno ponudbo seveda nosijo trgovci, del pa tudi potrošniki, ki ob izbiranju sadja z njim ravnajo pregrobo, s čimer poslabšajo njegovo kakovost za naslednjega kupca. “Sadja ob prebiranju oziroma izbiranju ne stiskajte ali premetavajte, ampak z njim ravnajte nežno,” svetujejo na ZPS. Bodite odgovorni in pomislite tudi na druge kupce, kar pa seveda ne pomeni, da si sadja ne smete podrobno ogledati in preveriti njegove kakovosti – ne izpustite niti pakiranega sadja, ki rado skriva kakšno neprijetno presenečenje.

Pri sosedih ponudba boljša

Izsledke iz slovenskih trgovin so na ZPS primerjali s sosednjimi državami in odkrili, da tamkajšnje trgovine kupcem ponujajo bolj sveže in bolje označeno sadje. Med vsemi vzorci iz Avstrije in Italije ni bilo niti enega, ki ne bi bil primeren za prodajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.