Magazin > Lepota & telo
75 ogledov

Sedenje "kot dama" nevarno

prekrižane roke Profimedias
Strokovnjaki opozarjajo na zdravstvena tveganja, ki jih s sabo prinaša sedenje s prekrižani nogami.

Če sedite s prekrižanimi nogami, se tega čim prej odvadite. Povzroča namreč:

1. Bolečine v križu in vratu
Najbolj zdravo je, če sedimo vzravnano in z obema nogama na tleh. Na žalost pa v tem položaju ne zdržimo dolgo. Po stolu se začnemo presedati in pri tem noge pogostokrat prekrižamo, kar je po mnenju ortopedinje Vivian Eisenstadt velika napaka. Ko prekrižamo noge, namreč zavrtimo eno od naših medeničnih kosti. Medenica pa je temeljna opora naše hrbtenice, kar pomeni, da nanjo v tem položaju pritiskamo, kar lahko vodi v bolečine v križu in vratu.

2. Popokane kapilare
Zaradi sedenja s prekrižanimi nogami se poveča pritisk na vene, ki kri vodijo nazaj do srca. Pritisk ene noge na drugo ovira pretok krvi, ki lahko oslabijo te vene, ki zaradi tega popokajo.

3. Povišan krvni tlak
Kri se mora iz nog vrniti nazaj do srca, kar je, če imamo prekrižane noge, oteženo. Telo si delo olajša tako, da poviša krvni tlak.

4. Težave z živci v nogah
Pritisk ob kolenu lahko poškoduje glavni živec noge -  peronealni živec – kar lahko vodi v začasno paralizo in odrevenelost. Če se živec poškoduje, pa lahko nastopijo kronične težave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.