Magazin > Lepota & telo
63 ogledov

"Slovenci ne podpiramo lastne lepote"

Nataša Pinoza Saša Despot
Nataša Pinoza je leta 2006 osvojila naziv miss Universe, a je ne obkrožijo trači. Je vizažistka, manekenka in poslovna ženska, ki se trudi ohraniti osebni mir in ostati preprosta.

 

S čim se trenutno ukvarjate?
Že kar nekaj let sem vizažistka, vendar je to le ena izmed dejavnosti, s katero se zelo rada ukvarjam. Še vedno namreč sodelujem tudi na kakšni modni reviji, snemam reklame in podobno. Sicer pa delam v eni od ljubljanskih pisarn.

Še vedno urite misice za lepotna tekmovanja?
Trenutno ne, saj lepotna tekmovanja pri nas že dve leti mirujejo.

Kako bi opisali to delo? Kaj je pri njem najtežje?
Je naporno, saj ni lahko učiti 16 deklet, ki nimajo predhodnega znanja oziroma znanja, ki bi bilo primerno za televizijo. Najtežje je predvsem usklajevanje toliko različnih značajev. K temu moraš primerno pristopiti, a včasih preprosto ne gre. Treba je biti strog, ker sicer ni dobrih rezultatov. Najtežje se mi zdi voditi 16 deklet, ki so si popolnoma različna, jaz pa moram biti ob tem enako pozorna do vseh. Poleg tega je treba kakovost držati na določeni ravni.

Kako se je svet lepotnih tekmovanj spremenil od takrat, ko ste bili sami miss?
Zelo. Me smo morale prestati ogromno vaj in kastingov, danes pa je to precej skrajšano in bolj omejeno na kakšne interne kastinge. Ni več tistega dogodka, ki smo ga bili vajeni na televiziji. Včasih je bilo to nekaj posebnega, zdaj pa tega ni več. Naziv miss se je razvrednotil.

Zakaj se je po vašem mnenju to zgodilo?
Ker se k delu pristopa instantno; s tem mislim tako na dekleta kot na lastnike licenc. Lastnik mora biti kredibilna oseba, ki je ne obkrožajo škandali in slaba publiciteta. V središču mora biti dekle in ne on sam. Pomembna pa je tudi pot, ki jo misica nadaljuje. Nekatere so bolj angažirane, da držijo raven naziva, druge malo manj. Veliko dejavnikov je, ki dajo neko težo lepotnemu tekmovanju. Če je dekle dejavno, je to prednost za celotno organizacijo in reference, če pa ni, se lahko na vse skupaj hitro pozabi. Seveda pa moram omeniti trenutno gospodarsko krizo, ki je v segment mode in lepote posegla izjemno globoko.
Kako kritični ste do deklet, kaj zahtevate od njih?
V prvi vrsti morajo izpolnjevati pogoje, kot sta višina in videz, izjemen poudarek pa dajem tudi na njihov značaj. Če gre za osebo, ki brez težav upošteva nasvete starejših in bolj izkušenih, je z njo zelo super delati. Če pa je svojeglava, si s tem dela več škode kot koristi.

Odkar ste bili vi miss, je minilo že nekaj let. Kaj je vam prinesel ta naziv?
Ta izkušnja mi je prinesla ogromno pozitivnih stvari. Našla se je tudi kakšna slaba, a sem hitro pozabila na to ali pa sem se iz nje česa naučila. Zelo sem vesela, da sem bila miss leta 2006, ker je takrat to še nekaj pomenilo. Upam, da bodo nekoč temu nazivu vrnili pomen, ki si ga zasluži.

Kaj bi se moralo spremeniti?
Odnos nasploh. Če gledamo slovenski narod, ima vsak boljšo predstavo o športu kot misicah. Naš šport zelo podpiramo, kar je super, ne podpiramo pa lastne lepote – druge države to bolj cenijo in podpirajo. V Latinski Ameriki recimo nekaj velja, če si miss, ponosni so na to. Pri nas pa tega ni, in dokler bomo imeli takšno mišljenje, bo še naprej tako. Če delaš na tem, je uspeh le še vprašanje časa. Ceniti moramo to, kar imamo doma, slovensko lepoto. Po tem, kar sem videla, lahko rečem, da je evropska lepota zame številka ena, ker je res naravna, čista in prav nič umetna. Če bomo cenili sami sebe, nas bodo cenili tudi drugi.

Nataša Pinoza | Avtor: Saša Despot Saša Despot
O vas se nikoli niso pisali trači, niti ko ste nosili krono. Kako vam je to uspevalo?
Pri tračih je tako, da lahko k temu veliko pripomore vsak sam. Jaz pa nisem takšen tip človeka, saj menim, da je zasebno življenje zasebno, in nočem, da bi se zaradi tega "znašla" v časopisih. Želim, da se o meni piše samo zaradi mojega dela.

Bi nam lahko kljub temu zaupali, kakšno je vaše osebno življenje? Ste v zvezi, si želite poroke, otrok?
O tem ne želim razlagati (smeh). Lahko pa povem, da sem srečna kot že dolgo ne.

Kaj vas najbolj osrečuje?
Da imam osebni oziroma notranji mir in da mi nobena stvar ne povzroča pretiranega stresa.

V rumenih revijah se pojavite le, če se udeležite kakšnega družabnega dogodka, kjer pa ste ena od redkih estradnic, ki si privošči modni kiks. Koliko vložite v svoj videz?
Če grem na primer na rdečo preprogo Viktorjev, je za priprave potrebnega malo več časa. Najprej se oglasim pri Maji Štamol, ki mi naredi obleko, pričeska in make up pa mi skupaj vzameta dve uri. Vmes se ustavim še v Stari Ljubljani, in sicer v butiku Frey Wille, kjer mi izberejo ustrezen nakit k večerni toaleti. Zdaj ko imam že nekaj izkušenj s tovrstnimi prireditvami, mi priprave vzamejo precej manj časa kot na začetku. Seveda pa se za vse preostale dogodke poskušam urediti karseda primerno in estetsko.

Kaj pa vsakodnevno urejanje?
Za vse skupaj porabim približno pol ure. Če grem na kakšen pomemben sestanek, o obleki razmislim že prej, če ne, pa se kar hitro odločim, kaj obleči. Odvisno od priložnosti.

Kaj vam pomeni moda, ste strastna zapravljivka?
Ne, to nisem, imam pa rada lepe stvari. Moda mi pomeni veliko in jo rada spremljam, ker me navdušuje, ampak nakupovanja resnično ne maram.

Kako se potem lotite tega?
Nazadnje sem denimo potrebovala nove hlače, zato sem šla kar do Štamolove in jo prosila, ali mi jih lahko sešije. To mi je najbolj všeč – da pridem v njen atelje in si izberem kakšen kos, ker me nakupovanje precej obremenjuje. Če mi je v izložbi nekaj všeč, grem to pomerit, da bi pa namensko iskala določen kos, se zgodi zelo redko.

Vam vaša višina, 180 centimetrov, kdaj povzroča težave pri nošenju oblačil?
To se je dogajalo predvsem pri določenem naročniku, ki je imel kolekcijo skrojeno tako, da bi ustrezala nižji manekenki. Seveda je zato posel odpadel, saj ne morem pred kupcem hoditi v suknjiču, ki ima, vsaj zame, prekratke rokave. A takšnih primerov ni veliko.

Radi nosite pete ali se jim izogibate?
Zasebno nosim čevlje brez pet, tudi zato, da ne bo starost vprašala, kaj je delala mladost (smeh). Ob posebnih priložnosih pa seveda nosim tudi pete, ki jih imam doma cel kup in ne pridejo vse na vrsto (smeh).

Kaj lahko še najdemo v vaši omari? Kateri kosi prevladujejo?
Veliko imam koktajl oblekic, prevladujejo pa predvsem kosi Štamolove, ki točno ve, kaj mi najbolje pristoji, in lahkotne poletne majčke. Ogromno imam tudi čevljev, sandalov in nakita frey wille.

Obstaja kakšen trend, ki ga nikoli ne bi nosili?
Seveda. Trendi so mi na splošno všeč, a sama ne bi nikoli nosila fluorescenčnega nakita. Saj je lep in prikupen, a to ni moj slog. Ne ravnam se samo po trendu, vzamem ga le kot navdih.

Kaj bi si kupili, če bi si lahko privoščili katerikoli modni kos?
Mogoče kakšno Hermèsovo torbico, a bolj so mi všeč parfumi, kozmetika in ličila.

Imate v omari kakšen modni kos, za katerega vam je žal, da ste ga kupili?
O, ja! Večerne obleke, ki so mi ostale še iz časov, ko sem bila miss. Z njimi sicer nimam več kaj početi, ampak jih hranim za spomin.

Omenili ste, da obožujete parfume. Kakšni so vam všeč?
Poleti uporabljam lahkotnejše, pozimi pa malo močnejše. Pred kratkim sem bila v Parizu, kjer so me povsem prevzeli pariški parfumi, saj so čisto nekaj drugega. Všeč so mi tudi blagovne znamke, ki niso tako znane, a imajo svojo tradicijo in kakovost.

Halle Berry je rekla, da je najbolje, če si parfum nanese na notranjo stran stegen. Kam pa si ga razpršite vi?
Jaz sem navajena, da se s parfumom odišavim večkrat na dan. Razpršim si ga okoli vratu, včasih pa odišavim tudi kakšen šal ali rutko. To zelo rada počnem!

Nataša Pinoza | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kako kot manekenka skrbite za svojo postavo?
Zadnje čase za to skrbim še bolj. Tečem, kolesarim, delam vaje za mišice, pazim na prehrano in podobno.

Kakšen je vaš jedilnik in čemu se izogibate?
Izogibam se ogljikovim hidratom in pazim na to, da zvečer ne jem pretežke hrane. Za zajtrk jem kosmiče in vedno poskrbim za to, da imam kosilo, vendar na jedilniku nikoli ni krompirja, testenin in kruha. Tudi pri torticah pazim na to, da ne vsebujejo toliko kreme, masla in sladkorja. Nazadnje sem jedla presno čokoladno torto, ki me je zelo navdušila in jo sedaj pripravljam tudi sama.

Imate kakšno šibko točko? Čemu se ne morete upreti?
Torticam in blejskim kremnim rezinam!

Kakšno je vaše mnenje o prehranskih dopolnilih?
Zagotovo se s tem ne sme pretiravati. Nimam veliko proti, a se mi vseeno ne zdi prav, da nekdo to je ves čas. Predvsem pa je pomembno, da se pred uživanjem dobro prebere sestavo teh dopolnil.

Ali kot vizažistka prek prehrane pazite tudi na kožo? Kateri hrani se je po vašem mnenju dobro izogibati?
Za lepo kožo je pomembno pitje vode in zelenega čaja ter uživanje uravnotežene prehrane. Iz svojih izkušenj lahko povem, da sem se morala v preteklosti izogibati predvsem mleku, mlečnim izdelkom, alkoholu in pikantni hrani. Ob uživanju te hrane se mi je stanje kože na obrazu vedno poslabšalo. Vsekakor pa je pomemben dejavnik stanja kože tudi stres, ki pa ga velikokrat zanemarjamo.

Kakšna ličila mora imeti vsaka ženska?
Menim, da se lahko zelo lepo uredimo že s samo petimi ličili. Temu pravim paket osnovne make up pomoči (smeh), ki pri meni vsebuje maskaro, barvno bleščilo, puder, senčila, ki so hkrati tudi rdečila za lička, ter korektor ali osvetljevalec.

Katera je najpogostejša napaka, ki jo ženska naredi pri ličenju?
Napak je več, najpogostejša pa je ta, da si ženske ne znajo pravilno oblikovati obrvi in nanesti maskare na trepalnice. Obrvi morajo biti že v sami osnovi videti lepo, saj so kot okvir obraza. To je skoraj najpomembnejši del make upa; če ima nekdo lepe obrvi, pridejo njegove oči bolj do izraza. Samo lepo oko ne more poudariti obrvi, medtem ko obrv lahko še bolj poudari oko.

Imate kakšen splošni nasvet za ličenje?
Manj je več. Predvsem pa stremeti k čim bolj naravnemu in urejenemu videzu.

Komentarjev 3
  • Trovlak 16:17 09.junij 2013.

    castinga kaj šele jih poslati zatopati državo in računati na to, da bodo vse izpeljale profesionalno. Zlati časi domačih manekenk kot je bila Stančka Šukalo, Bernarda Marovt in še kakšna, so že zdavnaj mimo.

  • Trovlak 16:16 09.junij 2013.

    Zanimivo čez kaj se gospa pritožuje in kako potem spet izjavi, da bi morali biti ponosni na svojo miss. Ja kdo bo pa ponosen na neke wannabe instant lovače in grebatorke, ki še niso dokončale mature kaj šele, da bi ...prikaži več opravile kakšen zavidanja vreden naziv po moralno nesporni poti? Večina današnjih modelov in kandidatk za naziv "miss", je zgubidanov iz povprečnih ali podpovprečnih družin po možnosti priseljenih iz Balkana med vojno, dekleta imajo prehud umetno napihnjen temperament, ki pravi "to sem jaz, ne mislim pred nikomer iti na kolena in ne mislim se prilagajati" in nobenih delovnih navad. Rade bi lepo živele na tuj račun in menijo, da ker izgledajo boljše in ker so si dale v Srbiji za pol manjšo ceno kot pri nas, povečati joške in ustnice, jim bo uspel preboj v javnost, spoznavale bodo igralce, športnike, se prevažale v luksuznih avtomobilih in vso poletje sončile rit na jahtah. V osnovi pa se ne držijo dogovorov, zamujajo, se rade prepirajo in skratka z njimi ni moč izpeljati niti

  • Oseba_ 15:52 03.junij 2013.

    vi ne podpirate še dosti resnejših stvari, kot je pravo , poštenost itd