Magazin > Lepota & telo
329 ogledov

Slovenski maneken ubral novo pot

Gašper Tratnik Matic Kremžar
Slovenski maneken Gašper Tratnik se je odločil za nov izziv – ustvaril je svojo kolekcijo lesenih metuljčkov in zapestnic.

Gašper Tratnik, slovenski maneken in kandidat za Mistra Slovenije leta 2013, se je odločil podati na novo pot. Poleg manekenskih voda so ga zamikale oblikovalske vode – ustvaril je kolekcijo lesenih metuljčkov in zapestnic, ki jo je poimenoval GT Collection. Pravi, da želi s svojo kolekcijo moške, tako mlajše kot starejše, spodbuditi, da bi se bolj posvetili moški modi.

Z manekenstvom si se začel profesionalno ukvarjati od nastopa na Mistra Slovenije 2013. Česa si se naučil v tem poslu?

Res je, svojo kariero sem začel leta 2013 na nastopu izboru za Mistra Slovenije. Od takrat pa do danes sem se naučil, da je manekenstvo lahko poklic, če le to jemlješ dovolj resno. Od začetka seveda ni lahko, saj se soočiš z novimi izzivi. Naučil sem se, da je za uspeh potrebno biti potrpežljiv in delati tako dolgo, dokler ti ne uspe. Ne smeš se preveč ozirati na izjave drugih, saj te to lahko samo vrže iz tira.

Gašper Tratnik | Avtor: Matic Kremžar Matic Kremžar
Kako si prišel na idejo, da bi izdeloval moški nakit?

Idejo sem dobil pred kakšnim letom, ko sem na življenje začel gledati iz bolj podjetniškega zornega kota. Idejo za moški nakit sem dobil pri od svojih vzornikov, ki je tudi sam maneken in ima svojo kolekcijo nakita ter oblačil.

Lahko tudi ženske pričakujemo kakšen kos?

Vse zapestnice so unisex, tako da so primerne za moške kot tudi za ženske. Kolekcijo bom vsake toliko časa dopolnjeval, tako da bodo izdelki konstantno sledili trendom.

Sodeluješ še s kom ali je to samo tvoj projekt?

Trenutno za vse skrbim sam. Projekt sem začel razvijati pred pol leta in zdaj lahko rečem, da je vse pripravljeno za začetek. Za glavne stvari bom skrbel sam, medtem ko bi bodo pri promociji pomagali se ostali znani Slovenci, manekeni in manekenke.

Kaj ponuja tvoja kolekcija?

Kolekcija ponuja nekaj, česar na slovenskem trgu še ni. Zapestnice so unikatne, primerne so za moške in ženske in so modernega videza, sploh v kombinacijami z več zapestnic. Poleg nakita pa imam se lesene metuljčke. Ti v Sloveniji niso novost, vem pa, da so nekaj novega v tujini. V tujini sem preživel tri leta, vendar nikjer nisem zasledil lesenih metuljčkov, tu vidim poslovno priložnost.

Od kod jemlješ navdih?

Navdih sem dobil od enega izmed mojih vzornikov. Vedno sem želel doseči nekaj več v življenju, zato sem tudi naredil ta korak. Ko imaš vizijo, sanje in jasen cilj ti motivacije nikoli ne zmanjka.

Kateri kos je tvoj najljubši in zakaj?

Lahko rečem, da so mi vsi izdelki zelo pri srcu, saj tudi nosim vse. Kadar grem na kakšno svečano priložnost, vedno nosim lesen metuljček. Ob drugi priložnostih, pa nosim zapestnice, ki so primerne bolj za ulični stil mladih.

Opazila sem, da zapestnice nosijo imena azijskih mest, metuljčki pa imela italijanskih mest … Zakaj?

Svojo modno kariero sem začel v Aziji. Potoval in delal sem na Tajskem, Maleziji, Singapurju in Hong Kongu. Tukaj sem dobil ideje za imena izdelkov. Skoraj leto dni sem preživel v sosednji Italiji. V Milanu sem delal kot maneken, vendar sem v tem času obiskal tudi ostala mesta v Italiji. Italijo nasploh obožujem, in zato so metuljčki dobili ta imena.

Prebrala sem, da te večkrat vprašajo, kdaj boš poprijel za 'pravo delo' …

Res je! Zelo me ujezi, kadar me ljudje sprašujejo tako neumna vprašanja. Večina ljudi se sploh ne zaveda, da je manekenstvo lahko zelo resen poklic in zame tudi je. Zdi se mi, da je v Sloveniji še vedno tabu biti maneken, sploh za moške. Ti ljudje verjetno poznajo nekoga, ki je delal kot maneken, ampak predčasno odnehal, ter mu zato ni uspelo. Pri meni se to ni zgodilo. Imam dovolj močno željo in nikoli ne bom odnehal. Vsak ki misli tako, ko se moral pridružiti na slikanju ali snemanju reklame ter bi videl da je za eno popolno sliko včasih potrebnih več ur.

Kaj bi bil, če ne bi postal tako uspešen maneken?

Najverjetneje bi bil zaposlen v kakšni strojni ali avtomobilski industriji. Imam lep poklic, sem diplomiran inženir strojništva in vedno so me zanimali avtomobili.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.