Magazin > Lepota & telo
1464 ogledov

So rjava jajca bolj zdrava od belih?

jajca Profimedia
To pravijo strokovnjaki.

Ker velja, da je temen kruh bolj zdrav od belega, nekateri verjamejo, da isto velja tudi za jajca in rjavi sladkor. 

Pa so rjava jajca res boljša za naše zdravje? "Med rjavimi in belimi jajci ni nobene razlike v hranilni vrednosti,“ je za portal Cooking ligh povedala nutricionistka Rachel Daniels. Njene besede potrjuje tudi deset let stara raziskava, ki je bila objavljena v publikaciji Poultry Science.

Barva jajc je odvisna od vrste kokoši in pigmentov, ki jih proizvaja med izleganjem jajca. "Zato imamo rjava, bela, modrikasta in celo zelenkasta jajca,“ pravi Daniels. Hranilna vrednost jajc pa je odvisna od krmila, reje kokoši in svežine jajc. Krmila lahko na primer vplivajo na količino vitamina D in omega 3 maščob v jajcih. 

Jajca so zdrava in bi zato morala bit reden del naše prehrane. V povprečju eno jajce vsebuje 70 kalorij, 6 gramov beljakovin in 4 grame maščob. So bogat vir holina, selena, biotina, vitamina B12, riboflavina in železa.

Ne zamudi prvega dela šova JOONGLAA STAR!

Komentarjev 2
  • Marjan Moškov 11:33 23.avgust 2020.

    pa zemlja je ploščata Elvis je še živ......

  • ode 08:23 22.avgust 2020.

    Nobena jajca niso zdrava, sicer bi z njimi zdravili bolezni. Jih pa s prepogostim in/ali obilnim uživanjem povzročajo. Tukaj lahko govorimo le o bolj ali manj škodljivih jajcih.