Magazin > Lepota & telo
1312 ogledov

So vaše roke vedno mrzle? Morda imate ta sindrom.

roke, prstan Profimedia
Ste že slišali za Raynaudov sindrom?

Spadate tudi vi med tiste, ki imajo ves čas ledene roke, ne glede na to, ali zunaj sije sonce ali pada sneg?

Morda imate Raynaudov sindrom. Kot piše na spletni strani revmatološke ambulante, gre pri sindromu za "nenadno spremembo barve kože, ki nastane zaradi prekomernega skrčenja drobnega žilja ob izpostavljenosti mrazu ali čustvenemu stresu. Najpogosteje se pojavlja na prstih rok, stopalih in uhljih, lahko pa prizadene tudi notranje organe (srce, pljuča).“ Gre torej za motnjo prekrvavitve, ki pogosteje prizadene ženske. "Prsti najprej hitro pobledijo, čez čas pa lahko tudi pomodrijo in so kar precej časa mrzli. Motnje v prekrvavitvi lahko trajajo od nekaj minut do nekaj ur. Opisani znaki se nato spremenijo v rdečino. Ko se prsti ogrevajo, je v njih pikajoč, zbadajoč, boleč občutek. Le redko se zgodi, da je krč tako trdovraten, da povzroči dolgotrajne poškodbe na prstih,“ je za ABC zdravja razložil prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med. 

Obstaja primarna in sekundarna oblika tega sindroma oziroma fenomena. Primarna oblika je pogostejše pri ženskah med 20. in 40. letom starosti, ki imajo mnogokrat nizek krvni tlak. Vzrok za pojav sindroma ni znan, simptomi pa ponavadi čez čas izginejo. Pri sekundarni obliki pa se sindrom pojavi kot posledica bolezni, ponavadi pri starejši populaciji, na primer pri revmi ali multipli sklerozi. 

Simptome te bolezni bomo najbolje omilili tako, da se bomo izogibali mrazu. Rokavice so pozimi nujne. Priporočljivo je tudi, da se preneha s kajenjem, če pa je bolezen posledica stresa, preskusite različne oblike sproščanja. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.