Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Sojin tofu namesto zrezka

O tem, ali je vegetarijanstvo primerno za otroke, so mnenja ljudi, vključno s st Žurnal24 main
Zdravniki si niso edini, ali je vegetarijanstvo primerno tudi za otroke. Pogovarjali smo se tudi s splošno zdravnico Neno Kopčavar Guček.

Po neuradnih podatkih je v Sloveniji od pet do deset odstotkov vegetarijancev, veganov in presnojedcev. Medtem ko se veliko ljudi strinja, da je odločitev o načinu prehrane človekova osnovna pravica, so mnenja o izločitvi živil živalskega izvora pri otrocih precej deljena.

Razlogi so različni

Ljudje se za vegetarijanstvo odločajo iz različnih razlogov, od etičnih in verskih do zdravstvenih in okoljevarstvenih. Raziskave v zadnjem času denimo dokazujejo, da ima vegetarijanska oziroma veganska prehrana pozitivne učinke pri določenih boleznih. Marsikoga so k opustitvi uživanja mesa prepričale afere, kot so tako imenovana bolezen norih krav, ptičja gripa, prodaja mesa s pretečenim rokom – o tem je pred približno dvema letoma poročal Der Spiegel – in prehrana za živali, ki pogosto vsebuje rastne hormone, antibiotike in podobno.

Vegetarijanstvo in otroci
Mnogi so še vedno privrženci vsejedstva, saj menijo, da sta temu namenjena naše zobovje in prebavni sistem, ki omogočata tako živalsko kot rastlinsko prehrano, ter da določene življenjsko potrebne snovi dobimo le iz hrane živalskega izvora. Največ dvomov vzbuja vegetarijanstvo ali celo veganstvo otrok. Mnoge starše skrbi, da rastlinska hrana nima dovolj beljakovin, mineralov, maščob in aminokislin.

“Spomnim se najstnika, ki so ga starši pripeljali zaradi težav s srcem. Njegov pulz je bil približno 35 na minuto. Skoraj šest mesecev je jedel izključno presno hrano, in še to le tako, ki nikakor ne pride v stik z zemljo. Elektrolitsko ravnovesje v njegovem hitro rastočem nastniškem telesu je bilo povsem porušeno,” pravi splošna zdravnica Nena Kopčavar Guček.

Prehranjujmo se premišljeno

Primer dokazuje, da nobeno pretiravanje ni dobro, sploh pri otrocih in mladostnikih. Bistvena je premišljena, dobro organizirana prehrana. Predvsem je treba v zadostni meri nadomestiti snovi, ki jih navadno dobimo iz mesa, denimo beljakovine, kalcij, vitamin B12 in železo.

Če dosledno upoštevamo pravico svobodne izbire, bi morali svojim otrokom dati možnost, da se sami odločijo o svoji prehrani in jim – če si to želijo – omogočiti tudi mesno hrano. Pa čeprav smo sami zapriseženi vegetarijanci.

Miniintervju: Pravica do izbire
Intervju s splošno zdravnico Neno Kopčavar Guček.


Nena Kopčavar Guček

 
Kakšno je vaše mnenje o vegetarijanstvu?
Na splošno menim, da ima vsakdo pravico do proste izbire, tudi pri hrani. Če je pravilno poučen, kaj in kako jesti, ni nobenih težav. In če pri tem ne pretirava, saj nobena skrajnost ni dobra.

 
 

Ob raznoliki, pravilni sestavi prehrane in preračunavanju vsebnosti hranil ne vidim nobene ovire za uvedbo možnosti vegetarijanske prehrane tudi v šole in vrtce.

Nena Kopčavar Guček

 
Kaj pa pri otrocih, doječih materah in nosečnicah?
Zanje veljajo druga pravila kot za zdrave odrasle. Rastoči otroci morajo dobiti dovolj snovi za gradnjo kosti. To ni le kalcij, so tudi beljakovine. Največ obojega je v mleku in mlečnih izdelkih, seveda pa ju vsebujejo tudi sadje, zelenjava (predvsem stročnice) in oreščki. Treba pa je vedeti, kje in koliko. V rastlinski hrani jih je manj, zato je je treba pojesti več, da bi zadostili potrebam telesa.

Ste za možnost izbire vegetarijanskega menija v vrtcih in osnovnih šolah?
Ob raznoliki, pravilni sestavi prehrane in preračunavanju vsebnosti hranil ne vidim nobene ovire za uvedbo možnosti vegetarijanske prehrane tudi v šole, vrtce in drugam. Raziskave v uglednih ustanovah, kot je Harvard, so pokazale, da je ob pravilni sestavi prehrane in zadostni poučenosti posameznika vegetarijanska prehrana zdrava in varna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.