Magazin > Lepota & telo
69 ogledov

Solarij ni primerna preventiva

sončenje, sonce Shutterstock
Poleti se nam ob večji izpostavljenosti soncu pogosto pojavijo srbeči izpuščaji, mozoljčki, rdeče lise ali suha koža.

Kot pravi specialist dermatovenerolog Branko Pirš iz Dermacentra, je najbolje, da se soncu izpostavljamo postopoma, saj so stranski učinki tako manjši. Za tiste, ki imajo težave vedno, kadar so na soncu, priporoča antihistaminike.

Preventiva

Dermatologi svetujejo, da kožo  zaščitimo z oblačili, pokrivali in kremami z visokim faktorjem zaščite pred UVA- in UVB-žarki. Pri zelo hudih oblikah preobčutljivosti na sonce Helena Rupnik,  specialistka dermatovenerologije z Dermatovenerološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, svetuje preventivno fototerapijo. Ta poteka pod nadzorom dermatologa in jo je treba začeti že zgodaj spomladi. Opozarja, da solariji niso primerna preventiva.

Solarij le za določene tipe

Dermatovenerolog Branko Pirš priporoča solarij le izjemoma. "Za določene kožne tipe solariji niso tako zelo nevarni, če so ustrezno nadzirani. Nič ni narobe, če človek solarij obišče nekajkrat na leto in počasi pridobi barvo, saj je potem lahko reakcija na sonce blažja." Pirš hkrati opozarja na staranje kože in poškodbe, ki nastanejo zaradi uporabe solarija,  ter tudi na možnost nastanka kožnega raka.

Vsak peti z alergijo

Zanimivo je, da so alergije redke v deželah, ki so blizu ekvatorja, v Evropi pa prizadenejo kar 20 odstotkov ljudi, najpogosteje se pojavijo pri ženskah med 20. in 30. letom. "Na srečo je pravih oblik alergij na sonce zelo malo; te se po večini kažejo kot reakcija, ki nastane praktično nekaj minut po izpostavitvi soncu," pravi  Pirš in pojasnjuje, da je v vseh drugih primerih, ki so zelo pogosti, govora o preobčutljivosti na sonce.

Na izpuščaje ne mažite krem

Ko se pojavijo izpuščaji, se umaknite v senco. Srbenje in vnetje kože lajšajte z obkladki iz fiziološke raztopine, pri hujših oblikah pa s kortikosteroidnimi kremami, ki jih predpiše zdravnik. Druge kreme, ki lahko povzročijo kakšne neprijetnosti, dermatologi odsvetujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.