Magazin > Lepota & telo
257 ogledov

Spoznajte jo – najprijaznejšo zaščito!

Ginekologi tovrstno zaščito priporočajo predvsem ženskam s stalnimi spolnimi par Žurnal24 main
Ena od najsodobnejših in najprijaznejših dolgoročnih kontracepcijskih metod je novejši maternični ali intrauterni vložek. Primeren je predvsem za ženske po porodu, njegova zaščita pa je 99,9-odstotna.
Več načinov delovanja
V nasprotju s starimi, bakrenimi materničnimi vložki novejši postopno sprošča hormon progestagen, ki zgosti sluz v materničnem vratu in s tem prepreči prehajanje semenčic v maternico ter zmanjšuje ali popolnoma zavre gibljivost spermatozoidov v maternici, kar onemogoča oploditev. Poleg tega, da zanesljivo preprečuje nosečnost, novejši vložek varuje maternično sluznico, ki zaradi hormona ostaja tanka, posledica pa so krajše in šibkejše mesečne krvavitve, ki v nekaterih primerih lahko celo izostanejo. 

Dobra rešitev za mlade mamice
Ginekologi tovrstno zaščito priporočajo predvsem ženskam s stalnimi spolnimi partnerji, pri katerih je možnost za pojav spolno prenosljivih bolezni izključena. Posebno primerna je za ženske z obilnimi in bolečimi menstruacijami in za ženske po porodu, saj se je maternični vložek med dojenjem izkazal za najboljšo kontracepcijo. Ginekologi priporočajo, naj se vložek vstavi vsaj šest tednov po porodu, ko se maternica skrči v svojo naravno velikost, kar prepreči možnost izpada materničnega vložka.

 

Preberite še:

Kako dolg je povprečen spolni odnos?

Brezplačni dermatološki pregled

Zdrave zagorelosti ni


Maternični vložek je narejen iz posebne plastike in ima obliko črke T, ob navpičnem delu pa je prekrit s hormonskim rezervoarjem, ki hormon sprošča postopno. Velik je tri centimetre, v maternico pa ga po predhodno opravljenem pregledu hitro (ves postopek traja približno pet minut) in brez bolečin vstavi ginekolog. Deluje do pet let, lahko pa se ga odstrani kadarkoli.

Prednosti:

  • dolgoročna kontracepcijska metoda,
  • brez stranskih učinkov,
  • blažje, krajše in manj boleče menstruacije,
  • primerna za doječe matere,
  • plodnost se povrne takoj po odstranitvi,
  • ščiti pred okužbami v medenici in nastankom raka na maternični sluznici.

Pomanjkljivosti:
  • v prvih mesecih se lahko pojavijo neredne in vmesne krvavitve,
  • med uvajanjem so možni glavoboli, napetost v dojkah in slabost,
  • ker zaščita traja pet let, ni primerna za mlade ženske, ki želijo v krajšem obdobju zanositi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.