Magazin > Lepota & telo
139 ogledov

Spoznajte jogo za otroke

joga Shutterstock
Joga za otroke izboljšuje motoriko, gibljivost in ravnotežje ter uči sproščanja.

Joga v nosečnosti vzpostavi in vzdržuje dobro telesno kondicijo, poleg tega pa žensko počasi pripravlja na porod. Nosečnica se lažje spoprime s svojimi telesnimi spremembami, se obrne vase in se nauči sprejeti porodno bolečino,” pravi Bojana Lobe, učiteljica joge khalsa way. Po porodu lahko jogo nadaljujete takoj, ko si telesno opomorete (vsaj tri tedne po porodu), na vadbi pa je zaželen tudi dojenček. “Z vadbo joge se bosta mama in dojenček globlje povezala,” dodaja Lobetova.

Razvoj

Otroci so naravni 'jogiji'. Njihova telesa so prožna, dihajo globoko in spontano skozi nos, imajo dobro telesno držo in popolnoma odprt odnos do življenja. Zanima jih ta trenutek, tukaj in zdaj,” pravi Urška Božič, učiteljica joge iyengar in avtorica knjige Pravljična joga.

Privabite s pravljico

Kdaj začeti z jogo pri otrocih, je odvisno od otroka, okvirna meja pa je dve leti oziroma raje dve leti in pol. “Pozornost otroka pritegnite z zanimivo, dramatično pravljico, glasom, triki, pripomočki in seveda z zgledom. Poskrbite za varen prostor (brez ostrih robov), lepo, pozitivno sporočilo pravljice, ki spremlja jogo, ter asane (telesni položaji pri jogi, op. p.) in njihovo zaporedje prilagajate otroku in trenutnemu razpoloženju,” svetuje Božičeva.

Začnite z ritualom

Vadba joge je ritual in otroci imajo rituale radi. “Izmislite si karkoli. Običajno vadba poteka tako, da se usedete, udobno prekrižate noge in zravnate hrbtenico, sklenete dlani na prsih in se zaveste svojega diha. Pri otrocih je to najlažje s preprosto pesmico, lahko pa zapojete tudi om ali mmm,” pojasnjuje učiteljica joge ter dodaja, da tovrstni zvok ustvari vibracijo, učinkuje pomirjajoče in je hkrati prijetna dihalna vaja.

Otrok ne silite

Joga za otroke je drugačna od joge za odrasle; otroška vadba ne bo tiha in mirna, malčki pa imajo tudi manjšo koncentracijo, zato se bo treba precej truditi za njihovo pozornost. “Izmišljujte si pravljične like, z asanami oponašajte živali in jih skupaj z drugimi liki vpletite v zgodbo ... Joge ne vadite, kadar ima otrok vročino. Če se slabo počuti, lahko nekateri položaji počutje izboljšajo, vendar otrok nikoli ne silite z jogo,” poudarja 
Božičeva.

Vaja letalo

Ravnotežje lovite na eni nogi, telo je vzporedno s tlemi. Roki odročite, potem pa hkrati dvignite desno nogo in spustite trup v predklon, tako da je hrbet raven in trup vzporeden s tlemi. Nogi in roki sta iztegnjeni.

Učinki

Vadba joge intenzivno izboljšuje motoriko (ravnotežje, koordinacijo, moč in podobno), gibljivost in zavedanje lastnega telesa, predvsem pa uči sproščanja. Povečuje sposobnost osredotočanja in ustvarjalnost, izboljšata se samopodoba in samozavest, poveča pa se tudi kapaciteta pljuč. Otroci po jogi bolje spijo in imajo boljšo prebavo ter se intenzivneje zavedajo svojega telesa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.