Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Stran od solarijev!

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Potem ko je 14-letna Britanka dobila opekline na 70 odstotkih svojega telesa zaradi 19-minutnega sončenja v solariju, se je na Otoku po šolah začela kampanja proti obiskom solarija, imenovana Sunsmart.

S preverjanjem znanja o škodljivosti UV-žarčenja v solariju in na neposrednem soncu že v osnovni šoli učence učijo, kako škodljiva je želja po zagoreli koži. Medtem pa se solarij, še posebej na Zahodu, masovno reklamira kot najvarnejši način sončenja. Resnica je, da zagorela barva, pridobljena v njem, ni niti najmanj varna.

Trpijo oči in koža
Da izpostavljanje visoki količini UV-žarkov lahko poškoduje oči, ste verjetno že slišali, zato je uporaba zaščitnih očal v solariju (če se že tja odpravite) nujna. A ne gre zgolj za poškodbo oči. V solariju najbolj trpi vaš največji organ – koža. Dolgotrajna izpostavljenost UV-žarkom v solariju namreč pospešuje njeno staranje, hkrati pa izpostavljanje UV-žarkom v solariju povečuje tveganje za razvoj kožnih karcinomov in slabi imunski sistem, zaradi česar se telo težje bori s sezonskimi virozami in alergijami.

Vse zaradi vitamina D
Mnogi svoj obisk solarija upravičujejo s pomanjkanjem vitamina D, ki ga telo proizvaja ob izpostavitvi soncu. Zdravniki zdaj tudi za to ne priporočajo več solarija. Vitamin D, ki je nujno potreben za organizem, namreč lahko zaužijemo s tabletami, pravi David E. Fisher, vodja dermatologije na Harvardu in vodja Društva za raziskovanje melanoma. Vitamin D v pravi meri izboljšuje kardiovaskularno zdravje, ščiti pred rakom na dojkah in varuje zdravje kosti. Mimogrede, vitamin D se nahaja tudi v mleku, žitaricah in tuni.

Za koga strogo ne?

Solarij ni posebej priporočljiv za nikogar, prepovedan pa je za otroke, nosečnice in ljudi, ki trpijo zaradi srčnih težav, imajo visok krvni pritisk, še posebej pa morajo biti pred obiskom solarija pazljivi tisti, ki uživajo določena zdravila.

Fototerapija vs. solarij
Nekateri ljudje imajo določene zdravstvene težave in tem zdravniki včasih obisk solarija celo svetujejo. A pozor – gre za posebno terapijo z UV-žarki, imenovano fototerapija. Pri tej terapiji dermatologi uporabljajo zlasti žarke valovne dolžine med 280 in 325 nanometri. Bolnike obsevajo po točno določenem protokolu in za vsakega bolnika posebej predhodno določijo minimalno dozo žarčenja, ki jo nato nadzorovano povečujejo. Gre torej za sončenje pod dermatološkim nadzorom.

Za konec
V solarijih smo v glavnem deležni UVA-žarkov, odmerek ni nikoli zanesljiv in nihče uradno ne nadzira naprav. Če se poškoduje plast lučke, pa nas lahko dosežejo tudi UVC-žarki, ki so zelo nevarni. Zato vsa dermatološka združenja popolnoma odsvetujejo sončenje v solarijih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.