Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Tako se boste izognili prigrizkom

avokado Shutterstock
Ljudje, ki za kosilo jedo avokado, imajo 40 odstotkov manjšo željo po prigrizkih, je pokazala nedavna raziskava. Poleg tega so bolj siti še tri ure po obroku.

Se hočete znebiti želje po nezdravih prigrizkih? Potem svojemu jedilniku za kosilo dodajte avokado. Strokovnjaki so z nedavno raziskavo namreč dokazali, da imajo ljudje, ki ob kosilu pojedo polovico avokada, večji občutek sitosti, kar posledično zmanjšuje željo po prigrizkih med obroki. Do teh rezultatov so prišli tako, da so primerjali učinke kosila z avokadom z učinki navadnega kosila brez tega sadeža.

V študijo so zajeli 26 zdravih odraslih s čezmerno težo, hoteli pa so ugotoviti, kako avokado vpliva na občutek sitosti, krvni sladkor in odziv inzulina na prigrizke. Ugotovili so, da so imeli udeleženci, ki so ob kosilu jedli avokado, 40 odstotkov manjšo željo po prigrizkih in hrani še tri ure po kosilu. 28 odstotkov je imelo ta občutek kar pet ur. Poleg tega so imeli še tri ure po obroku občutek zadovoljstva.

Obvladuje krvni sladkor

Vodja raziskave Joan Sabate, nutricionistka z Univerze v Kaliforniji, je ob tem povedala: "Sitost je zelo pomemben dejavnik obvladovanja teže, saj imajo ljudje potem manjšo željo po nezdravih prigrizkih. Ugotovili smo, da so udeleženci raziskave z dodatkom avokada na jedilnik sicer povečali vnos kalorij, a raven krvnega sladkorja je ostala nespremenjena, takšna, kot pri navadnem kosilu brez avokada, le da je bil občutek sitosti manjši," je razložila in dodala, da si avokado zato zasluži več nadaljnjih raziskav, saj očitno igra pomembno vlogo pri obvladovanju krvnega sladkorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.