Magazin > Lepota & telo
8198 ogledov

Tako se pod posteljo ne bo nabirala umazanija

sesanje, umazanija Profimedia
Čiščenje prahu pod posteljo mnogim od nas dela preglavice, a s temi enostavnimi nasveti bo tudi to postalo prijetno domače opravilo.

Pri čiščenju hiše obstajajo določeni koti in vogali, na katere zelo hitro za dolgo časa pozabimo. Zadnji del stranišča, stropni vogali, notranjost kavča in prostor pod posteljo so le eni takšni primeri. Čeprav so vsa ta območja skrita pred našimi očmi je pomembno, da so prav tako čista kot preostali deli doma.

Največje preglavice nam zagotovo povzroča prah. Tako lahko pod posteljo hitro opazimo veliko količine prahu, ki se naberejo zaradi vseh delcev kože, las, pasjih dlak in drugih vrst umazanije. Čisti prostor ne izgleda le lepo, ampak tudi zmanjša izpostavljenost umazaniji ter preprečuje določene zdravstvene težave. Najbolj težavno področje je ravno pod posteljo, saj ste tako med spanjem neposredno izpostavljeni vsemu, kar se skriva spodaj. Ravno zaradi tega smo za vas našli nekaj nasvetov, kako uspešno preprečiti nabiranje prahu.

Prah | Avtor: Profimedia Profimedia

Uporabljajte posteljna pregrinjala

Posteljno pregrinjalo je material oziroma tkanina med vzmetnico in vzmetjo, s katero pokrijemo spodnji del postelje. Pregrinjalo deluje kot neka vrsta pregrade, ki preprečuje kopičenje prahu ter umazanije, poroča portal housedigest. Poleg svojih uporabnih lastnosti pa izgleda tudi čudovito in lahko polepša izgled vaše spalnice.

postelja, vzmetnica, spanje, spalnica, prišice, jogi | Avtor: Profimedia Profimedia

Posteljno pregrinjalo poravnajte s stranicami postelje in preverite, da pade tako na tla, da ni nobenih lukenj. Pregrinjalo se mora dotikati tal, sicer ni učinkovito. Zato je nujno potrebno, da kupite pregrinjalo, ki ustreza velikosti vaše postelje. Tudi sama skrb zanj ni pretirana, saj se ga pere vsake tri do šest mesecev.

 

Ničesar ne shranjujte pod posteljo

Čeprav je shranjevanje stvari pod posteljo pogosta praksa, je prazen prostor odličen način preprečevanja nabiranja prahu. Namreč, težko je vzdrževati in redno čistiti neko področje, če je tam veliko stvari. Prav tako se bo na področju nabiralo manj prahu, v kolikor ga ne boste uporabljali za prostor za shranjevanje. Posledično bo to tudi blagodejno vplivalo na vaše zdravje, saj bo tako manj možnosti za nastanek bolezni dihal in alergijskih reakcij.

Poleg tega shranjevanje pod posteljo omejuje pretok zraka, ki je potreben za ohranjanje svežine vzmetnice. Sodeč po mnenju strokovnjakov, pravilno prezračevanje izpušča vlago, ki jo vzmetnica vpije iz telesa, ter tako ohranja njeno kakovost. Če pa imate res omejen prostor, pa pri shranjevanju stvari pod posteljo ne pozabite na redno čiščenje ter vzdrževanje.

Redno čistite

čiščenje, prah | Avtor: Profimedias Profimedias

Pod posteljo lahko čistite dvakrat na mesec, vendar se raje potrudite čistiti vsak teden, da tako ostanete na tekočem in preprečite nabiranja prahu. Prav tako bo redno čiščenje posledično vodilo v to, da boste imeli vedno manj za čistiti.

Med drugim je priporočljivo, da uporabljate kakovosten sesalnik za preprogo ter metlo za leseni pod. Po pometanju lahko tla pobrišete še s krpo.

Čiščenje prostora pod posteljo je odvisno od različnih dejavnikov, kot sta višina postelje in vrsta talnih oblog v spalnici. Če imate nizko posteljo, lahko prostor spodaj očistite z dolgo krpo za brisanje prahu, sesalcem ali pa sušilcem za lase. Tako boste lahko odstranili ves nakopičen prah, ki bi ga drugače s težavo dosegli. Če pa vam prostor dopušča, posteljo premaknite na stran in tako temeljito očistite tla.

dezurni@styria-media.si

Perilo Magazin Na kakšni temperaturi moramo prati perilo, da uničimo bakterije?
Komentarjev 1