Magazin > Lepota & telo
8684 ogledov

Na kakšni temperaturi moramo prati perilo, da uničimo bakterije?

Perilo Pixabay
Presenečeni?

V preteklosti so spodnje perilo prekuhavali, kar bi bilo enakovredno pranju v pralnem stroju pri 90 stopinjah. Danes to redkokdo počne, saj je zaradi detergentov in številnih programov pranja, ki jih imajo sodobni pralni stroji, to nepotrebno, poleg tega pa visoke temperature uničijo tkanino.

"Spodnje perilo vsebuje veliko bakterij, te bakterije pa izginejo šele pri temperaturi pranja 90 stopinj Celzija. Pranje pri 60 stopinjah prepreči razmnoževanje bakterij. Temperatura pranja 40 stopinj naredi oblačila čista in sveža, bakterije pa lahko vseeno ostanejo," trdi spletni portal Hom. Vedno poglejte etiketo spodnjega perila, na njej je napisana priporočena temperatura pranja. Proizvajalec spodnjega perila natančno ve, pri kakšni temperaturi se blago lahko pere. Pranje pri višjih temperaturah lahko povzroči, da se spodnje perilo hitreje raztegne, zbledi ali izgubi obliko.

Pralni stroj | Avtor: Profimedia Profimedia

Zgornja dejstva so protislovna, kakšna je torej najboljša temperatura za pranje spodnjega perila? Po podatkih NHS (nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije) spodnje perilo pogosteje kot druga oblačila vsebuje sledi blata ali bakterij. Zato NHS priporoča pranje oblačil z visokim tveganjem, kot je spodnje perilo, pri visokih temperaturah, 60 °C. To na splošno velja za temperaturo, ki uniči bakterije in mikrobe v pralnem stroju, s čimer se zmanjša tveganje okužbe. Iz tega razloga bi morali spodnje perilo prati pri 60 °C, še posebej, če ste bolni ali če je vaše spodnje perilo močno umazano, piše Miss7.

Ali je varno prati spodnje perilo pri temperaturi 40 stopinj Celzija? 

Spodnje perilo, predvsem ženski nedrčki in spodnjice, so pogosto narejena iz čipke ali svile, ki ju visoke temperature lahko poškodujejo. Zato je normalno, da dvomite o temperaturi, pri kateri bi ga morali prati. "Spodnje perilo lahko operete pri 40 °C, vendar to ne bo najbolj temeljito antibakterijsko čiščenje. Če je vaše spodnje perilo močno umazano in prenese 60 °C, bi bilo dobro upoštevati smernice NHS. Vendar pa lahko manj umazano spodnje perilo operete pri nižjih temperaturah. Naš najboljši nasvet je, da preverite etiketo in spodnje perilo nastavite na cikel pranja pri najvišji temperaturi, ki jo tkanina prenese. Ta metoda doseže popolno ravnovesje med ubijanjem čim več klic in bakterij, ne da bi uničili svoje občutljivejše kose spodnjega perila," svetujejo na portalu In The Wash, specializiranem za vprašanja o pranju in vzdrževanju perila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Pierre 11:38 28.januar 2024.

    Vse to ŽE piše v navodilih od stroja, idiotski članek....

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 08:45 28.januar 2024.

    V okviru splošne energetske krize, ki prihaja nas bodo v ustreznih člankih "poučevali", neumnosti v stilu, kuhajmo pri 50 stopinj celzija in hladilnik naj ima znotraj sobno temperaturo...kreteni..

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:59 28.januar 2024.

    Na -50

Sorodne novice