Magazin > Lepota & telo
305 ogledov

Takšna je ustrezna nega intimnih predelov

Na trgu je prisotnih vse več izdelkov za žensko intimno nego. (Foto:shutterstock Žurnal24 main
Medtem ko je umivanje intimnih predelov z vodo in blagim milom ali gelom nujno za osebno higieno in zdravje ženske, pa ginekologi uporabo intimnih dezodorantov odsvetujejo.

Voda in blago milo
Na trgu je prisotnih vse več izdelkov za žensko intimno nego, a večine za osnovno higieno sploh ne potrebujete. “Ustrezna nega ženskih intimnih predelov je umivanje zunanjega spolovila z vodo in blagim milom ali gelom za tuširanje,” pravi ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj. Izdelki, kakršni so intimni dezodoranti, so popolnoma odveč. O pravilni negi morajo starši poučiti otroke že zgodaj. “Deklice naj se naučijo intimne nege čim prej, skupaj z nego drugih predelov telesa,” svetuje Vrščajeva. Čakanje na puberteto je napačno, saj je intimna higiena enako pomembna tudi pred njo.

Izpiranje je odveč
Velikokrat s pretiravanjem v želji po čistosti naredite več škode kot koristi. “Najpogostejša zmota je, da je del intimne nege tudi izpiranje nožnice, kar lahko povzroči vnetje,” opozarja Vrščajeva. Zdrava nožnica ne potrebuje čiščenja, saj že prav nizka pH-vrednost vaginalne flore varuje pred infekcijami.
Ravnovesje lahko poleg nepravilne nege poruši tudi jemanje zdravil (predvsem antibiotikov in antimikotikov) ter hormonske spremembe. “Srbenje v nožnici in pekoče bolečine so znamenja njenega vnetja, zaradi katerih mora ženska na pregled h ginekologu,” še pravi Vrščajeva. “Izpiranje tudi v teh primerih pogosto težave le poslabša, še posebno ob glivični okužbi nožnice,” dodaja.

Novo
Na trgu izdelkov za intimno nego so vse popularnejši izdelki iz ekoloških in naravnih materialov, ki so priporočljivi zlasti za občutljivejše uporabnice. Vložke in tampone iz ekološkega bombaža ter mila na osnovi naravnih sestavin so na voljo v drogerijah in lekarnah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.