Magazin > Lepota & telo
103 ogledov

Tega o kajenju še niste vedeli

kajenje Shutterstock
Avstrijski znanstveniki pospravili z mitom, da kajenje pomaga pri izgubi kilogramov.

Nova študija, ki jo je izvedla Univerza na Dunaju, razkriva, da so kadilci v povprečju težji od nekadilcev. Raziskovalci so pod drobnogled vzeli podatke (kadilec/nekadilec, telesna aktivnost, prehrana, teža, višina, laboratorijski izvidi, indeks telesne mase) 1000 ljudi. Ugotovili so, da število pokajenih cigaret  vpliva na težo in indeks telesne mase. V povprečju so kadilci namreč tehtali kar deset kilogramov več od nekadilcev.

Od kod torej mišljenje, da so kadilci bolj suhi? Raziskovalci menijo, da je ta mit po vsej verjetnosti povezan z dejstvom, da kajenje oži mišice, kar lahko daje vtis, da so kadilci bolj suhi. V resnici pa niso izgubili maščobe, ampak mišično maso. Mnogi so sicer tudi prepričani, da kajenje zavira apetit.
Avstrijski raziskovalci so ugotovili tudi, da imajo kadilci slabšo kri. Število belih krvnih telesc je ponavadi precej povišano, kar kaže na vnetja.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.