Magazin > Lepota & telo
28535 ogledov

Pozor, tam spodaj se ne smete briti!

britje bikini predel
Britje teh predelov škodi zdravju. "Obsesija se mora končati," pravijo strokovnjaki.

Britje intimnih predelov je že dve desetletjih močno v trendu, saj sramne dlake veljajo za neprivlačne in nehigienske. Sociologi pravijo, da je za to kriva modna industrija, ki promovira vedno manjše kopalke in tangice, a tudi porno filmi, ki so na spletu lahko dostopni in v katerih so akterji povsod in povsem pobriti.

Sramne dlake imajo svojo funkcijo

Zdravniki svarijo, da je britje intimnih predelov zdravju škodljivo. Na to so opozorili tudi strokovnjaki oddelka za zdravje univerze v Washingtonu, ki pravijo, da se mora obsesija z gladkimi genitalijami končati. "Sramne dlake imajo svojo funkcijo. Varujejo pred bakterijami, predstavljajo pa tudi zaščito med trenjem. Ni se jih treba sramovati.“

Zdravnica Emily Gibson pravi, da britje draži lasne mešičke in povzroča mikroskopsko majhne rane, ki se lahko vnamejo. To je tudi razlog, da okoli in na genitalijah po britju nastanejo mozolji, abscesi in genitalne bradavice. Pride pa lahko tudi do infekcije na sramnih ustnicah, testisih in penisih.
 
Zaradi pobritih genitalij smo med seksom bolj nagnjenih k okužbi s spolno prenosljivimi boleznimi. Skozi ranice se lahko namreč zelo hitro okužimo z virusi (npr. herpes) in bakterijami partnerja.

Komentarjev 2