Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Telovadite tudi v avtu

Avto naj bo včasih tudi minitelovadnica. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izkoristite čakanje v koloni za nekaj minut vadbe, ki bo poživila vaše mišice in zbistrila um.

Dan se je šele začel, vi pa ste že pol ure ujeti v dolgi vrsti vozil v jutranji prometni konici. Še preden pridete do pisarne, vas že boli hrbet in imate trd vrat. Pred vami je dolg dan, olajšate pa ga lahko z nekaj preprostimi vajami sproščanja in raztezanja, ki jih izvajate kar za volanom – ko čakate na mestu, seveda!

Najprej vrat
Počasi vrat nagnite v levo, dokler ne začutite, da se mišice narahlo raztezajo. Držite deset do petnajst sekund in nato vajo ponovite v drugo stran. Nato nagnite glavo še naprej in nazaj. Bodite pazljivi, da ne delate sunkovitih gibov, saj se lahko zgodi, da boste začutili pekočo bolečino in se boste namesto v službo odpeljali k zdravniku. Počasi in previdno!

Ne samo za ženske! Sedenje v avtu je naravnost idealna priložnost za izvajanje keglovih vaj. Z njimi okrepite mišice medeničnega dna, kar pomaga pri preprečevanju inkontinence in popestri posteljne užitke. Vaje se izvajajo tako, da za nekaj sekund stisnete tiste mišice, s katerimi ponavadi uravnavate uriniranje, in vajo čim večkrat ponovite. In da, prav ste prebrali, izvajajo jih lahko tudi moški, saj jim prinašajo enake koristi!

Pomigajte z rameni
Sprostite roke in ramenski obroč in nekajkrat zaokrožite z rameni naprej. Nato ponovite v obratni smeri. Pomembno je, da ostale mišice čim bolj sprostite. Roke naj visijo ob telesu ali naj bodo naslonjene na stegna. Če vas ljudje v sosednjem avtu čudno gledajo, se jim nasmehnite!

Prebudite noge
Pokrčene noge, ki ponavljajo iste gibe pritiskanja na plin, zavoro in sklopko, se ne počutijo nič kaj dobro. Iztegnite najprej eno, kolikor morete, in se nagnite naprej, da začutite mišice na zadnjem delu noge. Držite deset do petnajst sekund in zamenjajte nogo. S krožnimi gibi razgibajte tudi gležnje in za konec nekajkrat pokrčite prste na nogah.

Poglejte vzvratno
Da bi raztegnili tudi mišice trebuha in hrbta, se pretvarjajte, da vozite vzvratno brez ogledal. Postavite se v vzravnan položaj in počasi zasukajte telo od pasu navzgor proti zadnjim sedežem. Tako kot vse ostale vaje tudi tu bodite počasni in previdni, že skoraj odveč pa je tudi poudarjati, da tega ne počnite med vožnjo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.