Magazin > Lepota & telo
53 ogledov

Tem novoletnim zaobljubam se izogibajte

seznam novoletne zaobljube spisek Shutterstock
Tik pred vstopom v novo leto si marsikdo naredi seznam novoletnih zaobljub, ki se jih namerava prihodnje leto držati. A če si boste postavili nerealne cilje, boste samo slabe volje.

Spletna stran Livestrong.com je za takšne ljudi, ki se pri novoletnih zaobljubah radi prenaglijo, naredila seznam zaobljub, ki naj se jih letos izognejo. S seznama torej črtajte naslednje:

Na tehtnici hočem doseči določeno številko

Takšna zaobljuba vas bo samo obremenjevala in povzročila ogromno stresa; ves čas boste pod pritiskom in ne boste znali uživati. Če se boste lotili hujšanja in intenzivne telovadbe, morate vedeti tudi, da boste ob izgubi kilogramov lahko pridobili mišično maso, kar pomeni, da se kazalec na tehtnici ne bo premaknil. Zato si raje zapišite zaobljubo o tem, koliko centimetrov okoli trebuha hočete izgubiti ...

Leta 2014 se hočem poročiti

Če boste partnerju postavili ultimat, da se mora v novem letu zgoditi poroka, se vam to lahko maščuje. Sprejemanje odločitev pod pritiskom namreč nikoli ni dobra zamisel; takšne življenjske prelomnice bi se morale zgoditi spontano. Raje si zadajte zaobljubo, da se bosta s partnerjem letos bolj posvečala razmerju in da se bosta še bolj prepričala, ali so vajina pričakovanja usklajena.

Moram se včlaniti v fintescenter (čeprav fitnescentre sovražim)

Nekateri zmotno mislijo, da jih bo to povleklo v telovadbo in da bodo fitnes sčasoma vzljubili. A če se vam ta misel upira že na začetku, ne boste zase naredili nič dobrega, le denar za karto boste vrgli stran. Raje pomislite na to, katere vadbe so vam všeč, kaj vas je že v preteklosti veselilo. Pojdite drsat, kolesarit, rolat, večkrat se odpravite na pohod ... Dandanes je tudi ponudba notranjih vadb tako pestra, da boste zagotovo našli kakšno zase.

Izpolniti hočem zaobljube, ki jih letos nisem

Če zaobljub, ki ste si jih zadali lani, niste izpolnili, se jih ne trudite izpolniti niti v letu 2014. Prav gotovo obstaja razlog, da so ostale neizpolnjene, zato si ne delajte nerealnih ciljev, saj boste spet razočarani. Raje se osredočite nase, na to, kako se boste bolje počutili v svoji koži, najdite način, kako se bolje motivirati za nadaljnje cilje, ki vam jih bo življenje čez leto postavilo na pot.

Hočem se naučiti upreti skušnjavam

Če ste si zaobljubili, da boste bolje skrbeli za svoje telo, si vseeno dovolite občasno prekršiti pravila. Če se boste preveč omejevali in boste strogi do sebe, se ne bo dobro končalo. Strokovnjaki za fitnes svetujejo, da raje upoštevate pravilo 80/20, kar pomeni, da naj bo 80 odstotkov obrokov v enem tednu zdravih, v preostalih 20 odstotkih pa si dovolite malce razvajanja (približno dva, tri obroke na teden).

Negativne zaobljube

"Prenehaj piti kavo. Izogibaj se sladicam. Prenehaj kaditi." Če si boste zadali zaobljube, ki imajo negativen prizvok, jih boste toliko težje izpolnili. Ko si namreč zadate cilje v negativnem smislu, boste ves čas razmišljali, kako se izogibati tem skušnjavam, kar nikakor ne motivira. Namesto tega si zadajte pozitivne zaobljube: "Bodi fit, da lahko pretečeš pet kilometrov. Vsako jutro spij kozarec vode." Takšne zaobljube so veliko boljše.

V letu 2014 hočem boljšo službo

Ta zaobljuba vas lahko spravi v slabo voljo, saj njeno izpolnjevanje ni odvisno zgolj od vas. Seveda lahko napišete prošnjo in greste na razgovor, a to še ne pomeni, da je služba zagotovo vaša. Ne pozabite, da dandanes ni lahko dobiti službo, saj se bolj odpušča kot zaposluje. Zato si ne povzročajte stresa po nepotrebnem. Za začetek raje le malo raziščite druge možnosti zaposlitve, pojdite na izobraževanja, ugotovite, kaj bi radi počeli nadaljnjih pet let. Morda se vam nova služba ponudi sama od sebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.