Magazin > Lepota & telo
107 ogledov

Trak okoli vratu in v tek

"Dihajte skozi usta! Pri teku potrebujemo več zraka, kot ga dobimo skozi nos. Se Žurnal24 main
Tek pozimi. Zaradi mraza ne obsedite doma; 20 minut je dovolj za dobro počutje.

"Če se ustrezno oblečemo in tečemo počasneje ter krajšo razdaljo, lahko tečemo tudi pri –20 stopinjah Celzija in pri še nižjih temperaturah," zmrzljivce tolaži tekaški trener Urban Praprotnik. "Zato vsem predlagam, naj zaradi mraza nikar ne obsedijo doma. Tudi 20 minut počasnega teka je zelo koristnih za telo in še zlasti za dušo."

10 minut ogrevanja in čaj z medom. "Med ogrevanjem, ki naj traja od deset do 15 minut, se topleje oblecite in se pozneje po potrebi slecite," svetuje Praprotnik. Po koncu teka in med daljšim tekom je dobro spiti topel čaj z medom.

Oblačenje v plasteh
Priporočljivo se je obleči v lahka oblačila v več plasteh, saj lahko po potrebi eno od oblačil slečete. Spodnja majica naj bo iz sintetičnih materialov, ki dobro odvajajo pot, sledita naj toplejši puli ali trenirka ter tekaški jopič iz termoflisa, ki ščiti pred dežjem in vetrom (windstopper), ali anorak. Ne bojte se, ne bo vas zeblo!

Raje trak kot kapa
"Raje kot kapo izberite trak, saj je bolj zračen, kar preprečuje preveliko potenje lasišča," priporoča Praprotnik. "Tanke rokavice oblečemo že pri temperaturah okrog pet stopinj Celzija, saj so prsti na rokah najobčutljivejši del telesa na mraz. Okoli vratu si nadenemo širok bombažni trak, ki ga lahko povlečemo višje čez obraz, da dodatno ogrejemo zrak, ki ga vdihavamo."

Zimski tekaški čevlji
Za zimo si je treba omisliti zimske tekaške čevlje, ki so nepremočljivi, toplejši in imajo manj zdrsljiv podplat. "Slaba stran teh čevljev je, da so težji in zato okornejši," razloži sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.