Magazin > Lepota & telo
1098 ogledov

Ustrezni delovni pogoji

Če ste v tej neznosni vročini primorani delati v zadušljivi in vroči pisarni, sa Žurnal24 main
Na Inšpektoratu Republike Slovenije za delo so v preteklem tednu prijeli povečano število prijav delavcev, ki trdijo, da jim delodajalci v tej neznosni vročini ne zagotavljajo niti minimalnih delovnih pogojev.

Kaj narekuje zakon?
Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD) se ustreznih delovnih pogojev, kar se tiče temperatur delovnih prostor, loteva zelo obširno. Podrobneje pa so standardi delovnih pogojev (tudi za temperature v poletnem času) opredeljeni v Pravilniku o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. Omenjeni pravilnik tako določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema so tako imenovani vroči delovni prostori, kjer so temperature stalno povečane zaradi sevalne temperature, v tem primeru pa mora delodajalec sprejeti ustrezne ukrepe v skladu z veljavno zakonodajo.

V primeru, ko se občasno v delovnih prostorih pojavljajo temperature višje od 28 stopinj Celzija (kot posledica povečanih zunanjih temperatur v poletnem času), pa je delodajalec dolžan delavcem zagotoviti ustrezno toplotno udobje. V praksi to pomeni, da se lahko delodajalec poslužuje tudi začasnih ukrepov – na primer prerazporeditve delovnega časa, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno.

Pogoje določa tudi delodajalec
"V skladu s standardi, ki jih določa omenjeni pravilnik, pa določena odstopanja oziroma podrobnosti znotraj začrtanih delovnih pogojev določa vsak delodajalec sam," pojasnjujejo na inšpektoratu. "Za katere ukrepe pa se bo delodajalec odločil, je vsekakor odvisno od danih razmer in okoliščin, morajo pa biti ti ukrepi opredeljeni v njegovi izjavi o varnosti z oceno tveganja, ki predstavlja osnovni dokument delodajalca, s katerim določi način in ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu," razlagajo na inšpektoratu. Delavec je ob podpisu pogodbe o delu tako moral podpisati tudi to posebno izjavo o varnosti in zdravju pri delu in tako jamči, da se strinja s pogoji delodajalca.

Pogoji za delo v sosednji Avstriji:
- Delovno mesto mora biti zaščiteno pred motečo svetlobo, sončnimi žarki, prepihom, vročino …
- Če je v prostoru klima, mora ta delovati.
- Temperatura prostora in vlažnost zraka morata biti v mejah normale:
• pri "normalnih" obremenitvah (na primer poklicih, kjer se veliko stoji) mora biti temperatura zraka med 18 in 24 stopinjami Celzija, v pisarnah pa med 19 in 25 stopinjami Celzija;
• vlažnost zraka mora biti med 40 in 70 odstotki.
- Če delodajalec ne more urediti primernega delovnega mesta, mora ukrepati drugače (na primer skrajšati delovni čas).
Vir: www.kleinezeitung.at

"V vsakem primeru pa ima delavec tudi pravico, da podpis te izjave odkloni oziroma se z delodajalčevimi pogoji ne strinja", še zagotavljajo na inšpektoratu. "Vsekakor pa se je teh zadev treba lotevati posamično, od primera do primera," pojasnjujejo in dodajajo: "Ko prejmemo prijavo delavca, se tega lotimo neodvisno od drugih primerov, saj je vsak primer drugačen." Ob prijemu delavčeve pritožbe je tako treba najprej ugotoviti, ali se je delavec strinjal s pogoji, ki mu jih je predstavil delodajalec ob podpisu same delovne pogodbe.

Posebni pogoji za gradbince
Za delavce v gradbeništvu pa pravilnik določa nekoliko spremenjene pogoje. Ti delovni prostori so tako imenovani vroči delovni prostori, za katere velja, da so temperature stalno nekoliko zvišane. "Kar se torej tiče temperatur, so ustrezni delovni pogoji v gradbeništvu tudi do 45 stopinj Celzija," še pojasnjujejo na inšpektoratu. Problem pa nastane v praksi, saj je namreč več kot očitno, da je vsakodnevno opravljanje osemurnega delovnika gradbincev na 45 stopinjah Celzija peklenska muka.

"Inšpektorat  je na spletni strani objavil tudi priporočila delodajalcem, ki jih priporoča v primeru, ko je delovno okolje izpostavljeno visoki temperaturi zaradi povečanja zunanjih temperatur v poletnem času," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.