Magazin > Lepota & telo
14 ogledov

Vadba na prostem

Uživajte na prostem! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Topli dnevi in zeleni parki kar kličejo po športni vadbi v naravi. Spoznajte vse, kar morate vedeti, preden se odpravite na vadbo v naravo.

Izberite pravi kraj
Izbira kraja je zelo pomembna za nemoteno izvajanje vaj, seveda pa je najbolj odvisna od tega, za katero vrsto vadbe ste se odločili. Če boste izvajali umirjene sprostitvene tehnike, kakršne so pilates, joga ali tai či, izberite miren kraj, kjer ni veliko ljudi. Otroško kričanje ali skupina mladih, ki navija radio na ves glas, bosta pokvarila vaše dobre namene. Potrebujete tudi razmeroma ravno in enakomerno podlago – travnik ali gozdna jasa sta idealna izbira. Pri aerobnejših vadbah, kakršne so tek, kolesarjenje ali rolanje, vas ljudje ne bodo toliko motili. Bolj vas bo motil hrup in smog, zato raje ne tecite po mestu. Začetniki bodite pazljivi tudi na to, da sprva izberete položne poti, saj vaše mišice še niso pripravljene na večje napore.

Pazite na varnost
Nespametno bi bilo meditirati v parku, ki je znan po tem, da vam nepridipravi mimogrede kaj ukradejo. Bodite pazljivi na to, kam se odpravljate in kaj nosite s seboj. Če ni nujno, s seboj ne vzemite denarnice z vsemi karticami in obilico denarja, temveč v žep vtaknite le nekaj evrov za vsak slučaj. V večernih urah, ko se že temni, raje ne vadite na samotnih krajih in nikoli, ne glede na kraj in čas, ne pustite svojih reči nenadzorovanih za vašim hrbtom. Najvarneje je seveda, če vadite v družbi, kar je konec koncev tudi veliko bolj zabavno.

Zaščitite se pred soncem in žuželkami
Vadba v naravi prinaša s seboj tudi dodatno skrb glede pikov insektov in možnosti sončnih opeklin. Pred odhodom od doma zato ne pozabite uporabiti
spreja ali losjona proti klopom in komarjem. V naravo se ne odpravljajte sredi dneva, ko je sonce najmočnejše. V najnevarnejših urah (med 11. in 16. uro) raje ostanite varno v senci, kljub temu pa se vedno, ne glede na uro in vreme, že pred vadbo zaščitite z odporno kremo z visokim UV-faktorjem. Poskušajte se izogniti uporabi izrazito odišavljenih izdelkov, saj ti privlačijo žuželke, obenem pa parfumi v kombinaciji s soncem na koži povzročijo tudi madeže in izpuščaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.