Magazin > Lepota & telo
141 ogledov

Vadba za starejše

Med hojo v naravi naredite tudi nekaj poskokov, počepov in razteznih vaj. (Foto: Žurnal24 main
V starosti je redna telesna vadba izjemnega pomena, saj gibanje ohranja kosti čvrste in močne, poleg tega pa deluje kot preventiva pri boleznih srca in dihal.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča vsaj pol ure gibanja petkrat na teden. “V starosti je redna telesna vadba izjemnega pomena, saj gibanje ohranja kosti čvrste in močne, poleg tega pa deluje kot preventiva pri boleznih srca in dihal,” pravi Manuela Pendl Žalek, inštruktorica fitnesa in aerobike.
Vadba pozitivno vpliva na srce in ožilje, presnovo, kostno gostoto in duševno počutje. Starejši od 75 let se – tudi če ste vitalni – odločite za lažjo vadbo.

Vadbo izvajajte pravilno
“Za vse, ki niso pretirano telesno dejavni, je najprimernejša hoja, glede na telesno pripravljenost pa se za starejše priporočajo tudi aerobne oblike vadbe: plavanje, kolesarjenje, nordijska hoja in skupinske vodene vadbe,” razlaga Pendl Žalekova in opozarja, naj starejši veliko pozornosti posvetijo pravilnemu izvajanju vadbe, saj se lahko tako izognejo neprijetnim poškodbam. Pred vadbo je priporočljiv tudi preventivni pregled.

Za boljšo koordinacijo
Predvsem vadba za moč izrazito ugodno vpliva na kostno gostoto, to pa zmanjša verjetnost nastanka osteoporoze ali pa pomaga omiliti njene znake. V nasprotju z mišljenjem bolnikov gibanje svetujejo tudi tistim, ki imajo težave s sklepi, saj z njim izboljšamo gibljivost in okrepimo mišice, ki sklepe bolj stabilizirajo. To je včasih dovolj, da se bolečine zmanjšajo. Poleg tega vadba za moč izboljša usklajenost gibov, ki zmanjša možnosti za padce z zlomi in mnoge zaplete pri zdravljenju.

Za zdravo srce
Pravilna izvedba aerobnih vaj pozitivno vpliva na krvni obtok, deluje kot preventiva pri boleznih srca in ožilja, uravnava raven krvnega pritiska ter varuje pred sladkorno boleznijo tipa II. Poleg tega si lahko starejši z vadbami za moč pomagajo izboljšati aktivno gibljivost in ravnotežje ter zmanjšajo možnost razvoja različnih kroničnih bolezni, tudi depresije.Ugodne psihološke učinke vadbe je sicer težko opredeliti, vseeno pa je znano, da pozitivno vpliva na anksioznost, verjetno pa tudi zmanjšuje možnost nastanka depresije – vse to zaradi izboljšanja socialnih stikov, ki so pri starostnikih navadno precej redki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.