Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Vdihujte ga za boljši spomin

cimet Shutterstock
Če želite izboljšati spomin, uživajte ali vdihujte cimet. Dokazano je, da ta na možgane deluje pozitivno.

Več raziskav je že dokazalo, da ima cimet na delovanje možganov in spomin pozitivne učinke, zdaj pa je ameriške raziskovalce z Univerze Wheeling Jesuit zanimalo, ali obstaja razlika v njegovem delovanju, če ga uživamo ali če ga le vonjamo.

V dvofazni raziskavi je sodelovalo več odraslih. V prvi fazi so sodelujoči reševali kognitivne teste in medtem žvečili žvečilke – ena skupina takšne brez okusa, druga z okusom cimeta in tretja z okusom češnje. V drugi fazi pa so kognitivne teste reševali v odišavljenem prostoru – soba prve skupine je dišala po mentolu, druge po jasminu in tretje po cimetu.

Rezultati so pokazali, da ima cimet blagodejno delovanje na možgane ne glede na to, kako ga vnesete v telo. V obeh primerih je "cimetova" skupina teste rešila bolje, raziskava pa je znova potrdila, da cimet vidno izboljša kognitivne sposobnosti – poveča se koncentracija, izboljša se spomin, tudi vizualni, pospeši pa se tudi hitrost reagiranja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.