Magazin > Lepota & telo
50 ogledov

Vino med nosečnostjo niža IQ otroka

vino Shutterstock
Že kozarček ali dva vina na teden med nosečnostjo lahko vplivata na otrokov inteligenčni kvocient, pravi raziskava.

Raziskovalci z univerz Oxford in Bristol so izmerili inteligenčni kvocient 4.000 otrok in ga primerjali s podatki o tem, koliko alkohola (vina) so med nosečnostjo spile njihove matere.

Preveč že nekaj kozarčkov

Ugotovili so, da tudi zmerno uživanje alkohola – od enega do šestih kozarčkov vina na teden – med nosečnostjo vpliva na otrokov inteligenčni kvocient. Čeprav naj bi bil ta učinek pri občasnem in zmernem uživanju alkohola majhen, strokovnjaki tudi nekaj kozarčkov med nosečnostjo odsvetujejo.

Do zdaj je bilo o negativnih učinkih alkohola med nosečnostjo narejenih že veliko raziskav, v nasprotju z njimi pa je zadnja ponudila jasen pogled na genske spremembe in hkrati izločila dejavnike, povezane s socialnim in življenjskim slogom. Raziskovalci so ugotovili, da so imeli otroci mater, ki so med nosečnostjo zmerno uživale alkohol, pri osmih letih v povprečju za dve točki nižji inteligenčni kvocient kot otroci mater, ki alkohola niso uživale.

"Čeprav so razlike videti majhne, bi nosečnicam priporočal, da se alkoholu popolnoma izogibajo. Zakaj tvegati?" pravi dr. Ron Gray, vodja raziskave, in dodaja, da je že kar nekaj raziskav pokazalo tudi povezavo med nižjim inteligenčnim kvocientom in večjo socialno ogroženostjo, slabšim zdravstvenim stanjem in celo zgodnejšo smrtjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.