Magazin
59 ogledov

Dojenje ni zaščita

dojenje Žurnal24 main
Doječe matere lahko posežejo po kontracepcijski tabletki, ki vsebuje le progestagen.

"V Evropi se kar 17 odstotkov otrok spočne v obdobju po porodu, ko so matere zmotno prepričane, da bo njihovo telo za zaščito  poskrbelo naravno," pravi Darija Strah, specialistka ginekologije in porodništva. O tem, kdaj  je po porodu čas za kontracepcijo, veliko žensk ni pravilno poučenih.

Progestagenska tabletka

Matere, ki ne dojijo, se lahko že ob prvem obisku pri ginekologu (šest tednov po porodu) odločijo za katerokoli vrsto kontracepcije. "Za doječe matere so tabletke z estrogenom prepovedane, na voljo pa jim ostaja hormonska kontracepcija, ki vsebuje le progestagen," pojasnjuje ginekologinja. Tabletkam te vrste pravimo tudi minitabletke in jih na recept že nekaj let dobimo tudi pri nas. Doječe matere se lahko odločijo za hormonske injekcije, ki na količino mleka ali novorojenčka ne vplivajo. Dojenje je sicer delna, a ne zanesljiva oblika zaščite.

Po tabletkah plodnejše

"Ženske, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, imajo boljše možnosti za zanositev. Uporaba teh sredstev zgosti maternično sluz, to pa maternico  ščiti pred raznimi okužbami in tako notranja rodila  ohranja zdrava," dodaja Strahova.

Dve leti odmora

Ženske, ki so rodile s carskim rezom, morajo od datuma prvega poroda do začetka druge nosečnosti počakati vsaj dve leti, da je druga nosečnost manj nevarna in da ni nepotrebnih zapletov, poudarja ginekologinja. Po carskem rezu telo namreč potrebuje dovolj časa, da si opomore in da se rane zacelijo. Šele ko se to zgodi, je maternica pripravljena na novo in varno nosečnost.

Komentarjev 1
  • kai 23:51 02.maj 2012.

    Marketing farmacevtske industije vzdržuje brezplačnike.