Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

Vročina najbolj grozi v mestih

Otrok v bazenu Shutterstock
Vročina. Najhujša je v mestih, nevarna tudi v gorah. Pomoč. Hladili vas bodo sadje, napitki, ohlapna oblačila in redno prhanje z mlačno vodo.

Poleg potovalne driske počitnikarjem največje težave povzroča vročina.

V mestu se ne slačite

Vročina je še bolj neprijetna v mestnih središčih kot na podeželju, saj se mesta ne ohladijo niti ponoči.

V času hude vročine se zato čez dan zadržujte v parkih in ob večjih vodnih površinah. Nosite široka oblačila iz naravnih materialov. Oblačil ne slačite, saj omogočajo, da izločeni znoj hladi telo, poleg tega pa ščitijo pred sončnimi opeklinami.

Pijte dovolj in ves dan

Telo prek znojenja najučinkoviteje oddaja toploto, zato je pomembno, da uživamo dovolj tekočine – poleti naj bi je popili 0,03 litra na kilogram telesne teže. Piti je treba postopoma, ves dan, k pitju pa je treba spodbujati predvsem starejše in otroke.

Pijte vodo iz plastenke

Na potovanju moramo biti posebno pozorni na to, da uživamo pitno vodo. "Marsikje voda iz naravnih virov ali pipe ni varna, čeprav je videti neoporečna, brez barve ali vonja," opozarjajo na inštitutu za varovanje zdravja. Zato pijte embalirano vodo, neposredno iz embalaže. Če vode ne morete kupiti, jo prekuhavajte najmanj tri minute.

V gore s kondicijo

Poletna vročina je lahko nevarna tudi v gorah, kar lahko potrdi gorska reševalna služba, ki vsako leto pomaga številnim, ki so v gorah doživeli vročinsko kap, popuščanje srca ali pa dobili sončarico. Vzrok za to je slabša kondicija, povezana z večjim naporom v vročini in pomanjkanjem tekočine.

S klimo ne pretiravajte

Klimatska naprava v avtomobilu je v vročini več kot dobrodošla, vendar jo morate tudi pravilno uporabljati. Če jo boste nastavili tako, da bo hladila preveč, bo velika temperaturna sprememba za telo hud šok; na vročino se bo odzivalo veliko slabše, kot bi se sicer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.