Magazin > Lepota & telo
79 ogledov

Z vadbo do elektrike

Tudi z vadbo na napravah je možno proizvajati energijo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ekološko in novo. V novih fitnes centrih elektriko proizvajajo obiskovalci.

V Ameriki so izumili fitnes centre, ki delujejo na elektriko, ki jo s kolesarjenjem, hojo ali vadbo na izbrani napravi proizvajajo obiskovalci. Porabljene kalorije tako ne gredo v nič, po vadbi pa lahko rečete, da ste storili tudi nekaj za okolje.

Namesto kalorij vati. V prihodnosti boste morda intenzivnost svoje vadbe merili v proizvedenih vatih elektrike, namesto v porabljenih kalorijah.

50 vatov v 30 minutah
Vadba na napravah v pol ure prozvede približno 50 vatov električne energije. To je dovolj za šest ur polnjenja mobilnega telefona ali uro uporabe vašega prenosnega računalnika. V fitnes centrih, opremljenih s televizijami, predvajalniki glasbe in drugimi porabniki elektrike, lahko s takimi mini elektrarnami proizvedejo približno tretjino potrebne energije. Z odstranitvijo vsega, kar ni fitnes naprava, bi lahko centri delovali samo na pogon človeških rok in nog.

Ideja tudi za domačo rabo
Sobna kolesa je možno predelati v majhne domače elektrarne tudi za zasebno rabo. Izumitelji te napredne domislice pravijo, da vas bo takšna vadba motivirala, da boste še bolj zagrizeno vrteli pedale. Idejo so nadvse uspešno preizkusili tudi v nekaj ameriških zaporih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.