Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Za težave smo pogosto krivi sami

Žurnal24 main
Zakaj se na koži pojavijo mozoljčki? Smo za njihov pojav res pogosto krivi sami? Je ohranjanje zdrave kože težka naloga? Odgovore poiščite v intervjuju z dermatologinjo Nastjo Lazar.

Na vprašanja nam je odgovorila Nastja Lazar dr. med., specialistka dermatovenerologije.

Poznamo tri tipe kože, kako pa prepoznamo in opredelimo problematično kožo glede na tip?

Kožo v grobem opredelimo na normalno, suho in seboroično (mastno), zatem pa nastopijo še klasifikacije kož z odkloni od normalne, in sicer akne, kuperozna, fotopoškodovana in nagnjena k alergijam.

Kdaj lahko pravimo, da je koža problematična? So to le mozoljčki in akne ali še kaj drugega?
Mogoče bi lahko rekli, da je problematična koža tista, ki odreagira z motnjami in pojavom sprememb na različne dražljaje, a jo mi imenujemo laično občutljiva. To je pa lahko mlada ali stara koža, ne glede na to, ali je v osnovi normalnega tonusa ali pa mastna.

Zakaj sploh pride do težav s kožo?
Težav s kožo je vedno več zaradi zunanjih škodljivih dražljajev in tudi zaradi nezdrave hrane, ter nenazadnje, zaradi vpliva hormonov stresa.

Včasih so dejali, da imajo težave s kožo le najstniki in da se njeno stanje po koncu pubertete izboljša, danes pa opažamo, da temu ni tako. Kje se skriva vzrok?
Menim, da je vse več mozoljčkov in izpuščajev, ki se pojavljajo po koži, neglede na leta, posledica hrane, ki jo uživamo in onesnaženosti okolja, tako zraka kot vode.


Zadovolji vse potrebe, ki jih ima vaša koža?  © iStockPhoto

 
Katere so najpogostejše napake, ki jih počnemo v upanju, da se bo stanje kože izboljšalo?
Napake pri spopadanju s težavami s kožo so prekomerna skrb, prekomerno umivanje, čiščenje in s tem odstranjevanje naravnega zaščitnega sebuma s površine, ter nato nanašanje neprimernih krem.

Kakšna je torej pravilna nega kože na obrazu?
Pravilna vsakodnevna nega je pravgotovo umivanje z veliko količino vode in sredstvom, ki vsebuje pH 5, sledi nanos zaščitnega sloja kreme, ki pa mora biti primerna glede na tip kože in hkrati zadovoljiti njene trenutne potrebe. Tako je treba pri nadraženi koži uporabljati drugo kremo, kot takrat, kadar je zunaj zima ali pa vroče poletje.

Lahko ob pravilni negi težave s kožo omilimo ali popolnoma odpravimo?
Težave s kožo se lahko omilijo in ob primerni negi, po potrebi tudi zdravljenju, izboljšajo ter praktično izginejo.

Je ohranjanje zdrave kože težka naloga, ki zahteva tudi pomoč dermatologov in kozmetičark?
Ohranjanje zdrave in lepe kože potrebuje včasih pomoč dermatologa in seveda pozornost, ki bi jo lahko primerjali z nego rastlin: nekomu to bolje uspeva, drugi potrebuje pomoč. Tako tudi velja, da lahko nekdo brez pomoči kozmetičark in dermatologov vzdržuje odlično kožo, nekdo pa potrebuje pomoč.

 

Preberite še:

Kaj pa sončenje, ali občutljiva koža potrebuje še dodatno pozornost?
Sončenje je za vsako kožo nevarno in ga dermatologi dandanes odsvetujemo. Kadar se gibljemo po soncu in v naravi pa velja, da je potrebno uporabljati zaščitne kreme poleg zaščite s klobuki, oblačili, očali in prehrambenimi antioksidanti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.