Magazin > Lepota & telo
853 ogledov

Za zanositev niso ovira

Sindrom policističnih jajčnikov ima od pet do deset odstotkov žensk v rodni dobi Žurnal24 main
Policistični jajčniki. Strah, da zato ne bi mogli zanositi, je odveč. Morda bo le malce dlje trajalo.

"Pretirano izgubljanje las, prevelika poraščenost ter motnje ovulacije in menstrualnega ciklusa lahko nakazujejo, da ima ženska sindrom policističnih jajčnikov," na znake opozarjajo strokovnjaki ginekologije. Pri policističnih jajčnikih gre za presnovno motnjo; jajčniki so povečani in vsebujejo številne ciste, to je s hormonsko tekočino napolnjene mešičke. "Ker ti niso glavni vzrok neplodnosti, za zanositev sicer niso ovira, jo pa utegnejo malo odložiti," pravi stroka. In kako se lotiti zdravljenja?

Hormonske preiskave. Za dokončno postavitev diagnoze so potrebne hormonske preiskave. Te navadno naroči ginekolog, ko posumi, da bolehate za tem sindromom.

Oralna kontracepcija. Pri ženskah, ki ne želijo zanositi, se za zdravljenje uporabljajo kontracepcijske tabletke. Težave povzroči porušeno ravnovesje ženskih in moških hormonov, tabletke pa povečajo vsebnost posebne beljakovine v krvi, ki nase veže odvečno količino moških spolnih hormonov in tako zmanjša njihov učinek. Tabletke tudi umetno uravnavajo menstrualni ciklus.

Znaki. Sindrom policističnih jajčnikov lahko resno prizadene hormonsko ravnovesje v organizmu, tvorbo inzulina in ožilje ter vpliva na telesni videz. Povečajo se vrednosti moških hormonov, na jajčnikih se lahko pojavljajo številne majhne ciste, ženska začne pridobivati telesno težo, koža pod pazduhami, dojkami in na tilniku potemni.
Hormonska terapija. Poleg kontracepcije obstajajo tudi druge hormonske terapije, ki pomagajo pri motnjah menstrualnega ciklusa. O njih se posvetujte s svojim ginekologom.

Kirurško zdravljenje. Če je hormonsko zdravljenje neuspešno, je naslednji korak laparoskopija: v trebušno votlino se vstopi z majhno kamero, ki omogoča pregled maternice, jajčnikov in jajcevodov z okolico. Če se ugotovijo nepravilnosti, jih tako lahko tudi operirajo; pri policističnih jajčnikih se z operacijo predrejo ciste na jajčnikih. Laparoskopija je neboleča preiskava, saj poteka v splošni anesteziji, bolnica pa ostane v bolnišnici dva ali tri dni.

Zdrava prehrana. Na policistične jajčnike vpliva tudi neravnovesje inzulina v organizmu, zato je pomembno, da se izogibate hrani, ki se spremeni v glukozo. Tako lahko sami pripomorete k znižanju ravni inzulina. Zelo koristni so tudi vitamini skupine B, aminokislina L in probiotiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.