Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Zadnja resnica o solarijih

15 do 30 minut sončenja v solariju je enako preživetemu poletnemu dnevu na plaži Žurnal24 main
Tako Svetovna zdravstvena organizacija kot Združenje slovenskih dermatovenerologov odsvetujeta izpostavljanje UV-žarkom v solarijih.

UV-svetilke v solarijih oddajajo dva- do trikrat več UVA-žarkov kot sonce in manj UVB-žarkov, kar zaradi nadzorovanega odmerjanja ne povzroči nastanka opeklin na koži, temveč neposredno obarvanost kože. Vendar so stranski učinki uporabe solarijev prezgodnje staranje kože, fotodermatoze, kot so fotoalergijske in fototoksične reakcije, zaviranje imunskega sistema in povečano tveganje za pojav raka, tudi malignega melanoma.

Obisk solarijev je najnevarnejši za ljudi, ki:

  • imajo zelo svetlo in svetlo kožo (fototipi I in II) in jih sonce vedno opeče ali so zelo nagnjeni k sončnim opeklinam in zelo malo porjavijo,
  • so mlajši od 18 let,
  • imajo že pegasto kožo ali kožo, ki je nagnjena k pojavu peg po sončenju,
  • so v otroštvu velikokrat doživeli sončne opekline,
  • imajo premaligne ali maligne kožne spremembe,
  • imajo poškodovano kožo zaradi čezmernega sončenja,
  • jemljejo zdravila, ki lahko povzročijo fotosenzibilizacijo kože.

 
 

Strokovnjaki predvidevajo, da je od 15 do 30 minut sončenja v solariju enako preživetemu poletnemu dnevu na plaži.

 
Čeprav se vsako leto pojavljajo informacije s priporočili za nekajkratni obisk solarija kot predpriprava kože na poletno sončenje, je zaščita, ki jo daje v solariju pridobljena barva kože, zelo majhna in omejena (strokovnjaki ocenjujejo, da je primerljiva zaščitnemu faktorju SPF 2–3). Zapomniti si je treba, da se učinki delovanja UV-žarkov v koži seštevajo skozi celo življenje, zato je vsako dodatno izpostavljanje nepotrebno in škodljivo.
Nedvomno je dokazano, da je vsako izpostavljanje UV-žarkom, tako naravnega kot umetnega izvora, dejavnik tveganja za razvoj kožnega raka, karcinoma in malignega melanoma.

Najnovejše študije dokazujejo neposredno povezavo med uporabo solarijev in kožnim rakom. Zaradi tega Svetovna zdravstvena organizacija poudarja, da izpostavljanje umetnemu soncu povečuje možnost obolenja za kožnim rakom in da mlajši od 18 let ne bi smeli uporabljati solarijev (marec, 2005). Hkrati upajo, da bo to opozorilo navdih za uveljavitev strožjega nadzora nad uporabo solarijev, saj številke obolelih za kožnim rakom vsako leto bolj naraščajo, najbolj pa so prizadeti svetlopolti ljudje iz zahodnjaških populacij, kjer moda narekuje močno željo po zagoreli polti, ki žal največkrat prevlada nad željo po zdravi koži.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.