Magazin > Lepota & telo
874 ogledov

Zakaj na dan pojesti tri banane

banana, banane Žurnal24 main
Strokovnjaki in nutricisti menijo, da je magična številka banan, ki bi jih morali pojesti na dan, tri. Preberite, zakaj bi bilo dobro vsak dan pojesti vsaj eno banano, če ne treh.

Znižujejo povišan krvni tlak
Raziskave kažejo, da lahko tri banane na dan znatno zmanjšajo (povečan) krvni pritisk. Zaradi visoke vsebnosti kalija nevtralizirajo raven krvnega tlaka.

Izboljšujejo prebavo
Priljubljeno sadje je polno vlaknin, ki so pomembne pri uravnavanju prebave. Zaradi banan se vam bo zdelo, da ste dlje siti, poleg tega lahko ta sadež pomaga pri težavah z zaprtjem. Prav zato so banane velikokrat vključene v različne recepte za zdrave zajtrke – ta nam daje energijo in vitamine, ki pomagajo telesu pri jutranjem štartu.

Izboljšujejo zdravje srca in ožilja
Prav zaradi vlaknin, ki jih vsebujejo banane, je to sadje popolno za vse, ki imajo težave s srcem in ožiljem. Zaradi vlaknin v banani se zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

Polne so vitamina C
Ena banana vsebuje kar 15 odstotkov dnevne potrebe vitamina C, ki naj bi jo telo dobilo. Vitamin C je pomemben atioksidant, ki nevtralizira škodljive snovi v telesu.

Izboljšujejo telesno pripravljenost
Razlog, zakaj imajo športniki radi banane, tiči v njihovi vsebnosti antioksidantov in drugih hranilnih snovi, ki pomagajo pri telesni pripravljenosti.

Pomagajo pri slabokrvnosti
Ker vsebujejo veliko železa, so zelo pomembne pri nastajanju hemoglobina v krvi, zato pomaga pri slabokrvnosti. Poleg tega imajo veliko vitamina B6, ki uravnava glukozo v krvi, ki je prav tako pomemben za vse, ki imajo takšne težave.

Zmanjšujejo apetit
Ne samo, da nas nasitijo za dlje časa, znanstveniki pravijo, da nam pri sitosti pomaga tudi njihov vonj. Strokovnjaki čikaške univerze so potrdili, da lahko našo lakoto poteši že samo vonj banan. "Če banano povohate, lahko s tem zavedete svoje možgane, da ste jedli,“ je povedal dr. Alan Hirsch.

Dvigujejo razpoloženje in osrečujejo
Banane so tudi polne magnezija. To je mineral, ki pomaga pri dvigovanju našega razpoloženja. Če vam v telesu primanjkuje magnezija, ste razdražljivi, depresivni in anksiozni.

Komentarjev 2
  • jozicamurn 12:48 07.november 2016.

    Drugje v vseh znanstvenih člankih pa berem da tudi vsi doktorji svetujejo, da je priporočljivo max 2 banane na dan in nič več, ker če ne bomo imeli težave z vnosom preveč kalija. Bla bla bla. Očitno znanost narekujejo mediji ...prikaži več in ne več strokovno usposobljeni osebki. Kar naenkrat je sedaj že "3" banane na dan pojesti, prej pa NEEEE niti slučajno več kot 2 na dan.

  • Avatar Leon
    Leon 09:07 07.november 2016.

    Pozabili ste zapisati katere znamke banane moramo pojesti .