Magazin > Lepota & telo
1863 ogledov

Zakaj na desnem boku ni dobro spati

spanje Profimedias
Zdravnik John Doulliard je objavil novo študijo, v kateri razkriva, zakaj je bolje spati na levem boku.

Njegova raziskava je bila objavljena v strokovni reviji The Journal of Clinical Gastroenterology.

Anatomija
Želodec in trebušna slinavka se nahajata na levi strani telesa, zato spanje na levem boku pospešuje prebavo. V tem položaju se encimi trebušne slinavke namreč bolje izločajo. Zaradi spanje na desni strani pa se prebava malce upočasni, saj želodec pritiska na trebušno slinavko, zaradi česar je njeno delovanje upočasnjeno.

Podpora limfnemu sistemu
Limfni sistem iz telesa odstranjuje odpadke in škodljive snovi. Doulliard je odkril, da limfni sistem deluje bolje, če spimo na levi strani.

Srce
Kdor spi na levem boku, bo na naraven način podprl delovanje srca. Tukaj je pomemben položaj aorte, ki izvira iz levega srčnega prekata in poteka v trebuh. Srce se bo moralo pri črpanju krvi bolj truditi, če ležite na desni strani.

Vranica
Tudi vranica, ki čisti kri, se nahaja na levi strani telesa. Odpadne snovi bo limfni sistem pri osebah, ki spijo na levi strani, hitreje pripeljal do vranice, ki deluje kot filter.

Komentarjev 7
  • dare326 09:11 21.februar 2016.

    Spet en doktor, ki bi rad zaslovel. Naj gre spat na 5000 mnv ali višje, na levo stran in bo na lastni koži doživel, kako deluje srce po pritiskom telesa, če se mu ne bo prej ustavilo. Spiš malo na ...prikaži več eni, malo na drugi strani, brez pametovanja, kaj je boljše. Nimamo samo mi Butalcev.

  • marabunta 20:14 19.februar 2016.

    glede na prispevek in komentarje je pa mogoče najbolje spat pokonci

  • primoz.g 19:48 19.februar 2016.

    Glupih nasveti, prebava med spanjem nima kaj delat, ker če imaš težave z njo, si ne želiš pojest obrok vsaj 2 uri pred spanjem, enako če imaš slabo srce, seveda ga ne boš obremenil med samim spanjem dodatno, ker se ...prikaži več čist komot zgodi da se zjutraj ne zbudiš.tele novinarje bi mogli malo ustavit glede zdravstvenih nasvetov ??