Magazin > Lepota & telo
49 ogledov

Zakaj rjavookim zaupamo bolj?

moški Shutterstock
Nedavna raziskava je pokazala, da rjavookim zaupamo bolj kot tistim z modrimi očmi.

In čeprav je rezultat raziskave, ki so jo naredili na Univerzi Charles v Pragi, zelo preprost – sodelujoči so namreč med kopico ljudi na fotografijah kot najbolj zaupanja vredne izbrali tiste z rjavimi očmi, raziskovalci ugotavljajo, da barva oči vseeno ne igra glavne vloge pri odločanju o zaupanju. Občutek zaupanja naj bi nam podarile tudi obrazne poteze, ki so pri rjavookih prijaznejše in izrazitejše. Od tu torej povezava, da rjavookim zaupamo bolj.

Rjavooki moški so bolj možati

Rjavooki moški imajo na primer izrazitejše in širše ličnice, večje in prijaznejše, v kotičkih navzgor obrnjene ustnice, večje oči in obrvi, ki so bliže ena drugi. Raziskovalci pravijo, da naj bi bile prav takšne poteze obraza recept za zaupanje. In nasprotno, modrooki moški naj bi imeli pogosteje ožji obraz z manj izrazitimi potezami, tanjšimi in manjšimi ustnicami, ki so v kotičkih obrnjene navzdol.

Modrooki bolj spolno privlačni

Raziskovalci so razliko med zaupanjem ugotovili tudi med modrookimi in rjavookimi ženskami, a je ta razlika manjša kot pri moških, poroča The Telegraph. Raziskovalci dodajajo, da manjše zaupanje v modrooke ni nič nenavadnega, sploh če hkrati izpostavimo dejstvo, da modrooki ljudje pogosteje izstopajo po svoji seksualni privlačnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.