Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Zakaj se je po rekreaciji dobro oprhati

telovadba garderoba Shutterstock
Najbrž se sliši smešno, a prhanje po rekreaciji ima več prednosti, kot pa samo to, da s sebe sperete znoj.

Poskrbite za higieno

Na prvem mestu je seveda higiena, še posebno pomembno pa je, da se po rekreaciji oprhate, če ste bili v stiku z drugo osebo. S tem se boste lažje izognili okužbi. Tudi za plavalce je nujno, da se oprhajo, da s sebe sperejo klor, ki lahko poškoduje kožo in lase.

Za pomoč mišicam

Hladna prha lahko zelo pomaga razbolelim mišicam. Za boljši učinek se oprhajte s čim hladnejšo, celo ledeno vodo, curek pa usmerite naravnost na razbolele mišice. Nekateri profesionalni atleti si po rekreaciji privoščijo kar ledeno kopel. Mrzla prha je še posebno pomembna za tiste, ki telovadijo vsak dan ali celo večkrat na dan.

Izguba maščobe

Hladna oziroma mrzla prha lahko zelo pripomore k izgubljanju kilogramov. Metabolizem bo zaradi mrzle vode močno pospešil delovanje, včasih tudi za 550 odstotkov! S tem boste izgubljali več kalorij, saj se bo telo zelo trudilo, da vas bo ogrelo.

Za zdravje in boljše razpoloženje

Nekatere športne discipline močno spodbujajo prhanje z mrzlo vodo. Tekvondo denimo uči, da mrzla prha lahko pomaga pri žilavosti, držijo pa se načela "zdrav um v zdravem telesu". Izpostavljenost mrazu dokazano tudi povečuje zaloge močnega antioksidanta glutationa, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.