Magazin > Lepota & telo
324 ogledov

Zakaj vam smrdijo stopala

teniske superge čevlji znoj smrad Profimedias
Ni samo znoj kriv za grozljiv vonj vaših stopal. Pravi razlogi se lahko skrivajo drugje.

Hormoni vplivajo tako na proizvodnjo kot vonj znoja. Hormonske spremembe so tako med glavnimi razlogi za to, da si zatisnete nos, ko date noge iz čevljev. O tem nihanju bi veliko znale povedati nosečnice, ženske v menopavzi in tisti, ki imajo občutljivo kožo.
 
Na vonj vpliva tudi stres. Znoj, ki ga naše telo proizvaja, ko je pod stresom, je drugačen od znoja, ki je posledica vročine. Nastaja v drugih žlezah znojnicah, zaradi česar je tak znoj veliko bolj intenziven in neprijetnega vonja. Da bi rešili situacijo, nosite s seboj rezerven par nogavic, s katerimi lahko rešite smrdljivo situacijo.
 
Skrbite za svojo obutev? Odgovor na to vprašanje lahko skriva rešitev za vaše težave s smrdljivimi nogami. Čevlje je treba redno zračiti, saj vpijajo vlago in se napojijo z vonjem. Strokovnjaki priporočajo, da svoji obutvi redno namenite dan počitka. To pomeni, da ne nosite istih čevljev vsak dan zapored. Če si tega ne morete privoščiti, je ključnega pomena pravilna nega stopal. Redno odstranjujte ostanke suhe kože in si privoščite piling stopal. Nosite bombažne nogavice in čim bolj zračno obutev.
 
Neprijetne vonjave so lahko posledica glivičnega vnetja stopal. Infekcijo lahko pozdravite s protiglivičnimi sredstvi. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da vlaga in toplota nudita idealne pogoje za nastanek tovrstnih bakterij.  

Komentarjev 3
  • malonaokoli 11:09 15.marec 2016.

    po mojih izkušnjah je razlog predvsem v kemičnem zvarku ki ga indijci uporabljajo za namakanje vseh materialov, tako za obutev kot oblačila, celo kopalke, ki jih šivajo na Kitajskem in prodajajo v EU, poceni ali drago, odvisno od blagovne znamke. ...prikaži več. Jaz kupujem obutev od čevlarja, po meri z naravnimi materiali in mi še nikoli niso smrdele noge. Ja pomembno je v kaj obuješ noge, ker se vpojni strupi po bosi nogi še hitreje vpijejo v kožo in kri.

  • mph 11:00 15.marec 2016.

    Z vsemi kremami proti potenju in za nego nog, praški, ... je nedopustno, da nekomu smrdijo noge. Poznam primer prijateljice, ki ima moža mehanika, ki ga je le prepričala, da nekaj časa daja prašek v nogavice ... nobenih vonjav več, ...prikaži več prej pa za bruhat ... ampak je malomarnež potem to opustil, se mu "ne da", ... okoli pa ni problema, da se dušijo. Redki pa so primeri okužbe s kakšnimi posebnimi bakterijami ali gljivicami, kjer pa pomaga zdravnik. Kot ni opravičila za smrad izpod pazduh, ga ni niti tukaj.

  • iravadi 09:17 15.marec 2016.

    Ker iz riti rastejo...