Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Zaradi frustracij Slovencev morala domov

Gostilna išče šefa Mojca Martina Aljoša Kravanja
V slovenskih resničnostnih šovih se nemalokrat zgodi, da gledalci domov pošljejo glasne, samozavestne tekmovalce, v boju za zmago pa pustijo tiste, ki se jim smilijo in so šibkejši.

To se je nazadnje zgodilo v ponedeljkovi oddaji Gostilna išče šefa, ko so gledalci Mojco Javh poslali domov, nazaj v Gostilno pa Martino Žibrat. Mojca je že od samega začetka v šovu veljala za glasno, samozavestno in brez dlake na jeziku, Martina pa je preprosta, nesamozavestna in tiha.

Zakaj je tako, da se Slovenci raje postavimo na stran šibkejšega in se znebimo močnejših, nam je pojasnila psihoterapevtka Veronika Seles: "Ljudje se veliko lažje poistovetijo z nekom, ki je ubog. Veliko težje se soočijo z nekom, ki je boljši, ker v njem vidijo lastne frustracije. Ker je nekdo boljši, ga je treba uničiti, ker potem njim ni treba narediti nekaj na sebi; s tem si omogočajo sedenje. Ko je nekdo boljši, že povzroča frustracije, da se nekaj da narediti bolje, zato se je lažje poistovetiti s šibkejšimi."

Seleseva je ob tem še pojasnila, da je "frustracija zelo podobna kritiki, od nas pa je odvisno, ali jo bomo obrnili sebi v prid ali ne." Dodaja, da je vse to zelo odvisno od posameznika, da pa smo Slovenci v tem zelo močni.

Slovenci smo zavistni, ne ljubosumni

Frustracija je močno povezana z ljubosumjen in zavistjo, je dejala psihoterapevtka in pojasnila: "Ljubosumje je sicer nekaj pozitivnega, saj vidiš, da ima nekdo nekaj, kar bi imel tudi ti in je to zate neki navdih. Zavist pa je izključno nekaj negativnega, saj temu človeku ne privoščiš nečesa dobrega in bi mu to uničil, sam pa ne narediš nič , da bi tudi sam to imel." In Slovenci žal spadamo med zavistneže in ne ljubosumneže, je razložila sogovornica in dodala, da se to zelo močno izraža tudi v šovih, kot je Gostilna išče šefa.

Komentarjev 10
  • dd 10:28 24.oktober 2013.

    Mojca je izražala hudobijo, ne samozavest. Toliko grdih besed čez tekmovalce, pred kamerami.., najbrž tudi pameti nima veliko.

  • allstarr111 16:30 23.oktober 2013.

    Niso jo poslali domov zaradi, zavisti ipd. ampak zato ker si je to zaslužila !!! Zaslužila pa si je (čeprav ona temu pravi ODKRITOST in BREZ DLAKE NA JEZIKU) s tem ko je žalila drugo osebo z namenom da izpade ...prikaži veče faca, in je izpala :) Zinula joj guzica LOL take mam najrajš, samozavestni (kao) a v bistvu je vse kar delajo to, da plezajo gor preko hrbta dugul ljudi.ssNa jugu obstaja dober rek za take " ZARADI TI NEMA PROBLEMA, ALI NE PREKO MOJIH LEĐA" in točno to je delala ona.

  • Abrams 07:52 23.oktober 2013.

    Upam, da so ljudje dojeli, kako je ta skupina ljudi prišla na oblast (Senica and company)..... Preko trupel. Zato pa sedaj tako smrdi v tej naši prelepi Sloveniji.