Magazin > Lepota & telo
386 ogledov

Zaradi visokih pet na operacijo?

Štrleča kost modificira obliko usnjenega čevlja. Žurnal24 main
Ena najpogostejših deformacij stopal pri ženskah večinoma nastane zaradi ozke obutve in visokih pet, zato previdno z njimi!

Ena najpogostejših deformacij stopal, ki se večinoma pojavlja pri ženskah, je hallux valgus, poznamo pa jo tudi kot kostna zadebelitev palca. K razvoju deformacije odločilno prispeva neprimerna obutev, saj utesnjuje prste in vodi k nestabilnosti sklepa (zlasti modni koničasti čevlji, ki potiskajo palec in mezinec proti sredini, čevlji z nizkim sprednjim delom in visoke pete, ki silijo vso težo na prste). Možni vzroki pa so tudi genetski dejavniki (plosko stopalo, stopalo s sploščenim prečnim stopalnim lokom ali oslabljeno vezivno tkivo) in različne oblike artritisa (vnetno revmatsko obolenje).

Simptomi
Na prvi pogled nedolžna težava z žulji in otrdelo kožo se lahko zaradi dolgotrajnega pritiska pretesne obutve preko kroničnega vnetja sklepa stopnjuje do trajne deformacije zadebelitve kosti in vezivnih tkiv.

Zgodnji prepoznavni znak resnejše težave je vztrajna kljuvajoča bolečina, rdečina in vnetje v delu izbokline na zunanji strani palčnega sklepa. Dodatno nelagodje povzroča roževinasto spremenjena, otrdela koža, zaradi bolečin je omejeno gibanje. Ko na zunaj vidna oteklina na mestu stikanja palca s stopalom spominja na štrlečo kost, je že prišlo do deformacije.

Primer lažje oblike deformacije. © Nina Kokalj

 
Kako pride do kostne zadebelitve?
Palec se iz svoje naravne lege začne prekomerno nagibati navznoter, proti drugemu nožnemu prstu. Sčasoma lahko prekrije ali celo spodrine drugi nožni prst, s tem se bolečina še stopnjuje. Vezivna tkiva kosti ne uravnavajo več v ravni črti, nagnjenost povzroči pritisk na sklep med prvo stopalno kostjo in palcem, ga potisne navzven in tako povzroči hallux valgus. Vidna oteklina na spodnjem in stranskem delu palca dejansko pomeni kostno zadebelitev. Temu stanju se lahko pridruži še vnetje - ker se vznožje palca nagiba navzven, prihaja v stiku z obutvijo do draženja s tekočino napolnjenega mešička ob sklepu (burze), ki se posledično razvije v boleče vnetje (burzitis). Gre za progresivno stanje, ki se s časom poslabšuje.

Kako si pomagati sami?
Prvi ukrep je poiskati primernejšo obutev. Ta naj bo dovolj široka, iz raztegljivih materialov kot je usnje, ki se bodo prilagodili vaši obliki stopala, s primerno oblikovanim kopitom in mehkim pregibnim podplatom (blaži in razporeja pritiske pri hoji). V prodajalni z ortopedskimi pripomočki se lahko pozanimate za ortopedske vložke, ki bodo prilagojeni vaši obliki stopala. Za blažitev bolečin so primerna nesteroidna protivnetna zdravila (aspirin, ibuprofen).

Za zadrževanje slabšanja in kot preventiva se priporoča bosa hoja in hoja po prstih po naravnem terenu ter posebne razgibalne vaje za krepitev stopalnih mišic in vezi ter gibljivosti sklepa (enostavna je vaja s prijemanjem predmetov, npr. krpic, s prsti na nogah). Nošnja posebnih opornic (ortoz) za korekcijo položaja nožnega palca in prerazporejanje pritiska na prizadeto območje lahko le upočasni napredovanje deformacije, ne more pa je ozdraviti.

Začne se z rdečino in vnetjem ter nadaljuje z bolečino. © Nina Kokalj

 
Kdaj je operacija neizogibna?
Šele kadar konzervativni ukrepi niso bili uspešni oziroma zadostni, da bi olajšali simptome, in ko je stanje že močno napredovalo, ko so bolečine neznosne, vas znatno omejujejo pri hoji in pri vsakodnevnih aktivnostih, je smiselna operacija, če je sklep slabše gibljiv in neupogljiv. Ortopedski kirurgi uporabljajo preko sto različnih vrst posegov za zdravljenje te deformacije. Skupni namen vseh je vzpostaviti normalno ukrivljenost palca in mehaniko stopala, odstraniti bolečo izboklino, obnoviti sklepno gibljivost in preprečiti ponovitve. Vrsta operacije je odvisna od stopnje prizadetosti, starosti, zdravstvenega stanja, življenjskega sloga in mora biti prilagojena konkretni situaciji.

Med posegom, ki traja približno uro in ponavadi poteka pod lokalno anestezijo, bodo s prežaganjem kosti popravili položaj palca (ga poravnali z ostalimi prsti), odstranili kostno izboklino ob strani sklepa, pozneje pa najverjetneje še odstranili osnovni sklep. Dokler se ne zarastejo, so tako naravnane kosti lahko učvrščene z vijakom ali posebno sponko. Rehabilitacija bo trajala približno tri mesece, modno obutev pa boste lahko nosili šele čez pol leta. Kljub operaciji pa se težava v od 10 do 15 odstotkih lahko ponovi. Pomembno je poudariti, da to ni kozmetična operacija, zato pričakovanja v zvezi z izidom ne smejo biti previsoka.

 

Preberite si še:

Pazljivo – ozki čevlji deformirajo stopala!
Natikači škodujejo zdravju
Diagnozo vam postavijo nohti

Izkušnja bolnice
Ena naših bralk je opozorila, da velja biti glede odločitve za operacijo previden. Sama se je za poseg odločila iz estetskih razlogov in na podlagi pripovedovanj zadovoljnih strank. Žal pa je naši bralki operacija pustila posledice v obliki neznosnih bolečin, ki so prisotne še štiri leta po operaciji, prvo leto pa na operirano nogo niti stopiti ni mogla. Povedala je še, da nosi le prevelika in športna obuvala iz semiša, prodajalke obutve pa so razložile, da je tovrstnih težav s stopali in posledično z obutvijo pri nas zelo veliko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.