Magazin > Lepota & telo
6 ogledov

Zdrava hrana se vtisne v spomin

Zapomnili si ga boste! Žurnal24 main
Raziskovalci pravijo, da se boste morda počutili srečnejše ob misli na sladoled, a bolje si boste zapomnili dejstvo, da ste zaužili zdravo hrano, kot je brokoli.

Že sama misel na nekatera živila vas lahko v trenutku osreči, vendar je zdrava hrana tista, ki se vam resnično vtisne v spomin. Ugotovitev je v skladu z novo študijo, predstavljeno prejšnji teden na letnem srečanju American Dietetic Association. Vodja raziskave je profesor David Vanata z Ashland University Ohio. Vanada je skupini 240 mladih odraslih predložil seznam 62 živil in jih prosil, naj ta živila razvrstijo glede na srečo, vznemirjenje, prijetnost in ugodje, ki jim jih povzročajo. Njihove odločitve naj bi bile vezane na prvi občutek, brez razmišljanja in vrednotenja.

Rezultati:
- Živila, ki vzbujajo občutke blaženosti: sladoled, čokolada, grozdje, torte, pica.
- Najnižje na lestvici občutka sreče: tofu, soja, avokado, suha salama, losos.
- Najvišje na lestvici prijetnosti in vznemirjenosti: podobno kot pri seznamu sreče, le da so dodani piškoti.
- Najmanj občutkov prijetnosti in vznemirjenosti so dosegla naslednja živila: cvetača in živila, ki so prav tako najnižje na lestvici sreče.
- Najvišje udobje pa testiranim vzbudijo naslednja živila: čokolada, sladoled, grozdje, testenine, jabolka, pomaranče.

Na splošno so na vrhu živil, ki povzročajo ugoden čustveni odziv (vključujoč občutke sreče, vznemirjenosti, ugodja in prijetnosti), sladoled, čokolada in piškoti. Tofu, soja in avokado so se z vidika ugodnega čustvenega odziva ob pomisli nanje izkazala najslabše.
Kaj pa zdravje?
Udeleženci so morali razvrstiti živila tudi glede na to, koliko so zdrava. Na tem seznamu so se najslabše uvrstili razni nezdravi prigrizki in hitra hrana, najboljše pa nekatere vrste sadja in zelenjave (brokoli, jabolka, pomaranče, korenje, grozdje in breskve).

Prehranski spomin
Po opravljenem razvrščanju živil glede na čustveni odziv in glede na njihovo nezdravost, je profesor Vanata z udeleženci izvedel še dodaten kviz. Udeleženci so morali obrniti predhodni list s seznamom živil in na hitro, po spominu napisati čim več od živil s seznama.

 

Preberite si še:

Hrana, ki topi maščobe
Hitro žrtje, velik trebuh
Naj presnova dela za vas

Pregled napisanega je razkril, da so se udeleženci spomnili veliko več živil s seznama zdrave hrane. Presenetljivo pa je bilo, da se pogosto niso spomnili živil, ki naj bi jim povzročala visoko čustveno ugodje. Ni se pokazala opazna razlika med živili, ki vzbujajo prijetne občutke in tistimi, ki vzbujajo manj prijetne občutke, medtem ko je bil spomin na zdrava živila bistveno večji kot spomin na nezdrava živila s seznama.

Ni jasno, zakaj si ljudje bolj zapomnimo zdrava živila, na zapomnimo pa si živil, ki nam vzbujajo prijetne misli. Profesor Vanata je povedal, da bodo potrebne nadaljnje raziskave o tem, ali posameznikov indeks telesne mase ali negativni čustveni odziv na določena živila kako vpliva na naše pomnjenje živil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.